Gemeente Lelystad

Evaluatie projecten wijkontwikkelingsplan Lelystad Noordwest

In 2003 is voor het gebied tussen Houtribweg, Houtribdreef, Stationsdreef en Visarenddreef een Wijkontwikkelingsplan gemaakt, WOP
1 Noordwest. Er zijn inmiddels diverse projecten gestart en gerealiseerd.

Leefbaarheid bevorderen

Het doel van het Wijkontwikkelingsplan is de leefbaarheid in dit gebied te bevorderen door middel van een aantal verbeterprojecten. Deze projecten zijn gericht op differentiatie in het woningaanbod, verbeteringen in het verkeer en het realiseren van maatschappelijke voorzieningen.

Voorbeelden van projecten die inmiddels zijn gestart of gerealiseerd zijn bijvoorbeeld:

Er zijn 563 nieuwe woningen in het programma opgenomen waarvan er inmiddels 275 zijn opgeleverd, 217 woningen in uitvoering zijn en 71 woningen in de voorbereidingsfase zitten;

* De Houtribweg is verbeterd;

* De volkstuinen in Galjoen en Jol zijn verplaatst;
* De upgrade van winkelcentrum Jol is bijna gereed;
* Het parkruit fietspad is gereed;

* De sportvelden en kantine van Unicum is zijn verplaatst en vernieuwd;

* De handbal vereniging is verhuisd naar de Rietlanden.

Eens in de twee jaar wordt het Wijkontwikkelingsplan geëvalueerd, waarbij met name wordt gekeken of geplande projecten nog in de pas lopen met de oorspronkelijke doelstellingen. De evaluatie die in 2008 heeft plaatsgevonden heeft geleid tot een voorstel om het programma van WOP Noordwest te herzien.

MFA locatie Kempenaar en Jol-Galjoen

Er wordt voorgesteld om het project in de Kempenaar, waarbij een multifunctionele accommodatie met brede school en woningbouw worden gekoppeld, uit het Wijkontwikkelingsplan te halen en over te hevelen naar het Meerjarenprogramma Maatschappelijk Vastgoed. In dit meerjarenprogramma is het voorstel opgenomen tot prioritering van een achttal locaties voor de realisering van MFAs. De locatie Kempenaar is daar één van. Hetzelfde geldt voor de MFA/Brede school nabij het Kustpark (Jol Galjoen).

Woonwerkeenheden locatie bedrijventerrein Jol
De ontwikkeling van de woonwerkeenheden is op een aantal milieubelemmeringen gestuit. Deze belemmeringen betreffen de geluidscontouren van de Visarenddreef en van Noordersluis en de aanwezigheid van een LPG station in de nabije omgeving. Daarnaast is de locatie qua ligging en omvang niet optimaal geschikt voor woonwerkeenheden en is op dit moment de marktvraag voor woonwerkeenheden niet reëel aanwezig. Vanwege deze argumenten is het voorstel is om de woonwerkeenheden niet te realiseren. Wel is geconstateerd dat het bedrijventerrein Jol in zijn geheel wel aandacht behoeft. Daarom is het voorstel om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor upgrading of sanering van het bedrijventerrein.

Kustpark locatie Schepenwijk
De plannen voor Kustpark bestonden oorspronkelijk uit vier afzonderlijke woningbouwprojecten.
Door dit bouwprogramma zou het Kustpark grotendeels worden bebouwd. Het is niet wenselijk om de huidige ruimtelijke kwaliteiten van het park en de daar opgenomen speelvoorzieningen verloren te laten gaan. Ook de omwonenden van het Kustpark hebben aangegeven grote waarde te hechten aan het behoud van het park. Daarnaast draagt het beoogde woningbouwprogramma in de huidige markt niet bij aan de doelstelling om de doorstroming vanuit de omliggende wijken te bevorderen. Gezien deze argumenten is het voorstel om het project in de oorspronkelijke vorm niet uit te voeren.

De voorstellen worden ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.
---