Nog veel winst te boeken door toename gebruik hulpmiddelen bij stoppen met roken

Percentage is al 16 jaar constant: maar 23% stoppers gebruikt hulpmiddel
22 december 2008 - Het percentage stoppers dat hulpmiddelen gebruikt in Nederland is laag en al zestien jaar constant. Slechts 23% van de stoppers in Nederland gebruikt een hulpmiddel. In Engeland is dat 60%. Wel zijn Nederlandse stoppers meer hulpmiddelen naast elkaar gaan gebruiken. In 2007 werden gemiddeld twee hulpmiddelen gelijktijdig gebruikt. Vooral verschillende nicotinevervangers (pleisters, kauwgom etc.) worden naast elkaar of in combinatie met zelfhulpmaterialen gebruikt. Bewezen effectieve hulpmiddelen als nicotinevervangers, telefonische coaching en zelfhulpmaterialen (Advies op Maat en StopMail) worden consequent meer gebruikt dan niet bewezen effectieve hulpmiddelen. Dit alles blijkt uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR) waarmee STIVORO trends in rookgedrag in beeld brengt
De uitkomsten van het COR zijn voor STIVORO reden om het gebruik van hulpmiddelen (nog) meer te stimuleren. De kans van slagen bij een stoppoging is namelijk twee tot drie keer hoger als er een hulpmiddel wordt gebruikt. Rokers die willen stoppen, hebben dus baat bij professionele en effectieve ondersteuning.

Financiële vergoeding hulpmiddelen
"Het is jammer dat zoveel mensen geen hulp zoeken bij het stoppen. We weten dat de kosten van die hulp voor veel mensen een belemmering zijn", aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. "Als verzekeraars bewezen werkzame hulp vergoeden, zullen meer mensen die hulp ook gebruiken. Bovendien blijkt dat een stoppoging effectiever is wanneer de ondersteuning vergoed wordt, dan wanneer rokers de kosten zelf moeten dragen. Gedragsmatige interventies als telefonische coaching vallen al onder de zorgverzekeringswet. Of nicotinevervangers en medicijnen ook worden vergoed, wordt in 2009 besloten door Minister Klink na een advies van het CVZ. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat rokers goed worden geïnformeerd over de mogelijkheden om een financiële vergoeding te ontvangen."

De themapublicatie Hulpmiddelen voor stoppen met roken is hier te downloaden. Voor andere themapublicaties kunt u terecht op stivoro.nl/themapublicaties.
Sluit dit artikel