Bredeschool.nl

Strengere controle op gastouderbureaus

maandag 22 december 2008

Gastouderbureaus kunnen werkzaamheden blijven voortzetten, maar de controle wordt strenger.

Dat staat in het wetsvoorstel gastouderopvang waarmee het kabinet vrijdag instemde. De strengere eisen zijn nodig om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. In juni kondigde staatssecretaris Dijksma strenge maatregelen aan, omdat er sprake was van bureaus die subsidies voor kinderopvang in eigen zak staken.

Het pakket aan maatregelen bestaat uit controle van het betalingsverkeer tussen gastouders en de gastouderbureaus door de belastingdienst, een maximum aan de kosten die berekend mogen worden aan de klanten en een verplichte registratie voor opvangouders en gastouders. Ook krijgt een gastouderbureau een bezoek van de GGD voordat het aan de slag kan.

Volgens de wet zijn er nu twee vormen van gastouderopvang mogelijk: de thuiscrèches (professionele kleinschalige opvang) en thuisopvang (informele opvang). Het uur tarief voor beide opvangmogelijk is gemaximaliseerd tot respectievelijk 4 euro en 2,50 euro. Ouders hebben in de nieuwe wet recht op toeslag voor maximaal 2 uur per week. De wet treedt per 1 januari 2010 in werking.