TenneT


Europees platform voor netveiligheid

22-12-2008 De netbeheerders Verbund APG, Tiwag Netz en VKW Netz (Oostenrijk), Swissgrid (Zwitserland), EnBW TNG, E.ON Netz, RWE TSO en VE Transmission (Duitsland), TenneT TSO (Nederland), PSE-Operator S.A. (Polen), CEPS (Tsjechië) hebben een overeenkomst ondertekend om de regionale en Europese samenwerking op het gebied van systeemveiligheid uit te breiden.

De elf deelnemende TSO's, die gezamenlijk een gebied bestrijken van 170 miljoen inwoners, hebben afgesproken om te gaan samenwerken op veiligheidsgebied. In de zogenoemde "TSO System Security Cooperation" gaan de netbeheerders een permanente veiligheidscommissie en een gemeenschappelijk IT-platform voor gegevensuitwisseling opzetten en gezamenlijke veiligheidsevaluaties uitvoeren. Hierdoor kunnen de netbeheerders beter aan hun toenemende operationele behoeften voldoen, met name als gevolg van de integratie van windenergie, de toename van zogeheten `loop flows' en de groei van de grensoverschrijdende handel.

Hoge mate systeemveiligheid
Dankzij het gemeenschappelijke IT-platform kunnen alle deelnemende netbeheerders beschikken over de resultaten van evaluaties. Deze resultaten kunnen vervolgens worden gebruikt om geavanceerde analyses uit te voeren waarmee verbetermaatregelen kunnen worden opgesteld. De netbeheerders zullen het IT-platform onder meer gebruiken bij hun dagelijkse regionale operationele planning, in eerste instantie voor processen die de volgende dag plaatsvinden (`day ahead'). In een later stadium zal het platform de systeembesturingsgegevens vrijwel onvertraagd weergeven. Dankzij de samenwerking kan een hoge mate van systeemveiligheid worden gegarandeerd en kunnen de operationele procedures en standaarden van de verschillende netbeheerders beter op elkaar worden afgestemd. Mavir, de Hongaarse TSO, heeft aangekondigd ook interesse te hebben om in 2009 deel te nemen aan de "TSO System Security Cooperation".

Nauwe samenwerking
De overeenkomst is een specifiek en belangrijk resultaat van de nauwe samenwerking tussen de Europese netbeheerders. Deze regionale coördinatie is onder meer bedoeld om de leveringszekerheid in de betrokken regio en in heel Europa te bevorderen. De samenwerking staat ook open voor andere netbeheerders en veiligheidsinstanties, die daarmee kunnen bijdragen aan de algehele systeemveiligheid van het Europese elektriciteitsnet. Het initiatief om te gaan samenwerken op veiligheidsgebied volgt op de invoering in juni 2006 van een plan om binnen Europa zeven regionale elektriciteitsmarkten op te zetten, als eerste stap op weg naar een geïntegreerde EU-markt voor elektriciteit.