Academisch ziekenhuis Maastricht

Cardiostick wint UNIVÉ Paludanus prijs 2008 Publicatiedatum: 22-12-2008 Bron: Bericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 22-12-2008

De Cardiostick van het Maastricht UMC+ heeft de Univé Paludanus Prijs 2008 gewonnen. De Cardiostick is een mobiel patiëntendossier voor hart- en vaatpatiënten van ons ziekenhuis. De Cardiostick levert volgens de jury als beste een bijdrage aan de kwaliteitsverbetering van zorg en het welbevinden van de patiënt. De Cardiostick is ontwikkeld door Nathalie van Breugel van de afdeling Cardio Thoracale Chirurgie.

De Cardiostick is een elektronisch patiëntendossier speciaal voor hart- en vaatpatiënten in de vorm van een creditcard met USB-functie. De stick bevat, naast persoons- en verzekeringsgegevens, medische informatie over bijvoorbeeld de pacemaker / ICD, hartoperatie, ritmestoornissen, röntgenfoto's, ECG's, scans, et cetera. De patiënt kan met een wachtwoord zelf andere medische informatie opslaan. Het belangrijkste onderdeel is het cardiovasculaire nooddossier. Dit verschijnt automatisch als eerste bij het inpluggen op een computer met USB-poort. De gegevens zijn in vier talen beschikbaar. Medisch personeel in binnen- en buitenland kan het dossier onmiddellijk aflezen op iedere computer met een USB-functie. Dat is van levensbelang voor hartpatiënten: zo kan een arts - waar ook ter wereld - met de meest actuele patiëntengegevens actie ondernemen. Dit voorkomt dubbele onderzoeken en kans op medische fouten. Bovendien neemt de angst op complicaties in noodsituaties bij de patiënt aanzienlijk af. Zo'n 500 hartpatiënten dragen de Cardiostick nu bij zich. Bijzonder is dat de patiënt eigenaar is van de Cardiostick.

De Univé Paludanus Prijs 2008 werd 18 december 2008 uitgereikt door Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg van Univé Verzekeringen. "Met het instellen van deze gezondheidszorgprijs willen wij de kwaliteitsverbetering van zorg realiseren, bevorderen en zichtbaar maken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de klant / de patiënt aan het roer moet staan en zelf de verantwoordelijkheid krijgt en neemt over zijn gezondheid, dus ook over zijn gezondheidsgegevens. Daarom zijn wij blij met het winnend project. De patiënt houdt hier de eigen regie in hand."

Volgens Ruud Lapré, emeritus hoogleraar Gezondheidszorgbeleid Erasmus Universiteit Rotterdam en juryvoorzitter, was het voor de vakjury geen gemakkelijke opgave. "De kwaliteit van de drie genomineerde projecten is hoog. We hebben gekeken naar de impact van de kwaliteitsverbetering van zorg en welke voordelen het project voor de patiënt heeft. We kozen unaniem voor de Cardiostick, omdat het Maastricht UMC niet alleen een technische belangrijke stap heeft gezet, maar ook een product heeft gemaakt dat patiënten met een hartafwijking een gerust en veilig gevoel geeft. Het geeft de patiënt autonomie en kan mensenlevens redden door de snelheid van de beschikbare informatie."

De Univé Paludanus Prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR10.000, een film van het project en een onderscheiding.