Gemeente Someren



logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Halt start leerstraf tegen alcoholmisbruik jeugd

Alcoholgebruik onder jongeren leidt regelmatig tot onacceptabel gedrag. Jongeren die om deze reden in aanraking komen met de politie worden doorgeleid naar bureau Halt. Een leerstraf is dan een goed middel om herhaling te voorkomen. De leerstraf is ontwikkeld in samenwerking met het regionale alcoholproject Laat je niet flessen!. Dit project is gestart om de startleeftijd van alcoholgebruik op te schuiven van gemiddeld 12,2 jaar naar 16 jaar en openbare dronkenschap onder jongeren terug te dringen.

In november is Halt Oost-Brabant gestart met het inzetten van een leerstraf Alcohol. Deze leerstraf is bedoeld voor jongeren die onder invloed van alcohol worden aangehouden door de politie. Naast het uitvoeren van een werkstraf worden jongeren verplicht om twee bijeenkomsten over alcohol, georganiseerd door deskundigen van Novadic-Kentron, bij te wonen. Doel van het programma is jongeren te informeren en te confronteren met de werking van alcohol. Ook leren de jongeren om te gaan met sociale druk om te drinken.

Bij de aanpak worden ook de ouders nadrukkelijk betrokken. Zij ontmoeten andere ouders die vergelijkbare ervaringen hebben, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Ook ontvangen ouders informatie, tips en handvatten om hun zoon of dochter te ondersteunen en om te voorkomen dat hun kind in herhaling valt.

Deze aanpak is ontwikkeld door Halt Oost-Brabant en Novadic-Kentron en wordt gesteund door het Openbaar Ministerie.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Wijnen, projectmedewerker van Halt Oost-Brabant. Telefonisch bereikbaar op 040-246 46 04, of per e-mail: info@haltoostbrabant.nl.