Ingezonden persbericht

Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis van 6-12 2008 t/m 4-01 2009
Zaterdag 6 december t/m zondag 4 januari 2009

Opnieuw open vanaf 20 december, met verlenging tot 22 februari. De wisseling van de werken vindt plaats tussen 11 en 14 januari.

Hiroshige. Leven en landschappen uit het oude Japan.
naar aanleiding van het 150e sterfjaar van de bekende ukiyo-e kunstenaar.
> vanaf 20 december t/m 22 februari 2009.

De Japanse prentkunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) overleed 150 jaar geleden. Een goede reden voor het SieboldHuis, het Japan Museum in Leiden, om ruim aandacht te besteden aan een man wiens enorme oeuvre één van de belangrijkste bronnen is voor ons beeld van het 19de eeuwse Japan en dat tevens een belangrijke inspiratiebron was voor de westerse impressionisten.

Uit de meer dan vijfduizend prentontwerpen die Hiroshige produceerde, maakte het SieboldHuis een keuze van 150 topstukken, die in twee periodes worden tentoongesteld. Tot en met 11 januari wordt zijn vroegste werk belicht uit de periode 1812-1845, van 14 januari tot en met 22 februari kunnen werken uit Hiroshige's latere periode worden bewonderd.

In Japan werd Hiroshige bekend vanaf 1832, toen hij een serie publiceerde van 55 prenten van de ruststations langs de verbindingsweg tussen Edo en Kyoto (de Tokaido). Deze beroemde serie is in enorme aantallen verkocht, meestal als aandenken aan de reis of aan een verblijf in één van de halteplaatsen.
Hiroshige's werkelijke doorbraak als kunstenaar vond ruim na zijn dood plaats. Aan het einde van de 19e eeuw begon de export van Japanse prenten naar Europa (vooral Parijs), waar ze meteen de aandacht trokken van kunstenaars als Monet en Van Gogh. Vooral Hiroshige's prenten werden een belangrijke inspiratiebron en Van Gogh maakte van twee latere prenten van Hiroshige bijna exacte kopieën in olieverf. Het zou tot 1917 duren, ruim zestig jaar na zijn dood, tot ook in Japan de artistieke erkenning kwam en er een grote overzichtstentoonstelling werd georganiseerd. Tegenwoordig worden Hiroshige`s landschappen wereldwijd beschouwd als de iconen van de Japanse prentkunst.

Philipp Franz von Siebold, die in 1829 uit Japan terugkeerde, maakte het begin van Hiroshige`s carrière mee; een aantal vroege vrouwenprenten van de kunstenaar bevinden zich in de Sieboldcollectie. Deze zeer zeldzame exemplaren zullen, samen met hoogtepunten uit nationaal en internationaal particulier bezit alsmede uit Nederlandse museale collecties, tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te bezichtigen zijn.

Aan de kassa van het SieboldHuis is het mogelijk om voor ¤10 een combi-ticket te kopen, dat toegang geeft tot het eerste en tweede deel van de tentoonstelling.
Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale catalogus 'Hiroshige: shaping the image of Japan', geschreven door gastconservator Chris Uhlenbeck. Deze catalogus is tevens te verkrijgen in de museumwinkel van het SieboldHuis.

ACTIVITEITEN

Kerstconcert door mezzo-sopraan Yukako Tatsumi-Margaritoff en fluitist Harrie Starreveld.
Donderdag 18 december, 20 uur.

Op donderdag 18 december, precies een week voor Kerstmis, zullen in het SieboldHuis winterse klanken te horen zijn. Mezzosopraan Yukako Tatsumi-Margaritoff en fluitist Harrie Starreveld brengen een programma van internationale kerstliederen en Japanse liederen. Werken van Bach, Brahms en Debussy komen voorbij, maar ook traditionele Engelse songs en Japanse composities. Het volledige programma vindt u op onze website.

Yukako Tatsumi-Margaritoff werd geboren in Japan, en na haar Masters opleiding in Osaka kreeg zij een beurs om in Keulen te studeren. Zij heeft sindsdien diverse malen opgetreden in Europa en Japan en is als 'visiting professor' verbonden aan universiteiten in Japan en in Hamburg.
Zij wordt begeleid op de dwarsfluit door Harrie Starreveld, die is opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij wordt beschouwd als een van de leidende musici op het gebied van moderne muziek en speelt regelmatig met diverse orkesten en ensembles, waaronder het Residentie Orkest en het Schönberg Ensemble.

Entree: ¤15. Aanmelden is verplicht en kan op info@sieboldhuis.org of via 071-5125539.

Activiteitenprogramma bij de Hiroshige-tentoonstelling

Door het ongeval met de trap moest helaas ook het lezingenprogramma bij de Hiroshige-tentoonstelling volledig vervallen. Dit wordt nu helemaal opnieuw geprogrammeerd.

Voor al deze activiteiten geldt dat er een maximum aantal mensen aan kunnen deelnemen. We raden aan tijdig een plekje te reserveren, dat kan op info@sieboldhuis.org of telefonisch op 071-5125539.

Bijwonen van de lezingen is gratis, uitgezonderd de museumentree.

- Zondag 25 januari, 15 uur: 'Het leven en werk van Hiroshige'. Hiroshige's opleiding, zijn weg naar roem en zijn collega's worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, citaten en dagboekfragmenten. Lezing door Japanologe Joke Pors.

- Zondag 1 februari, 17 uur: 'Hiroshige. Leven en landschappen van het oude Japan'. Lezing door gastconservator van de tentoonstelling, Christiaan Uhlenbeck.

- Zondag 8 februari, 15 uur: 'Op pad met Hiroshige'. Lezing door Japanologe Joke Pors. Zij neemt u mee op reis met Hiroshige aan de hand van reisdagboeken, humoristische beschrijvingen en gedichten.

- Zondag 22 februari, 17 uur: 'Van Gogh en Japan'. Lezing door Louis van Tilborgh, conservator van het Van Gogh Museum.

Rondleidingen over de Hiroshige-tentoonstelling

Voor groepen is het mogelijk om een rondleiding over deze tentoonstelling aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen ¤55 voor de roondleiding, de museumentree voor groepen groter dan tien personen bedraagt ¤5 p.p.
De interesse hiervoor is erg groot, tijdig aanvragen is dus aan te raden!
Meer info en aanvragen kunt u via info@sieboldhuis.org of op 071-5125539.

TENTOONSTELLINGEN
EXHIBITIONS

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Permanent display

The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.