MKB heeft geen idee van kabinetsplannen


Politieke vrienden en vijanden schrikken van onderzoekresultaten

ABCOUDE, 20081219 -- Het MKB is volgens VVD leider Mark Rutte de zuurstof van de maatschappij. Desondanks weet 73 procent weinig of niets van wat het kabinet voor hen doet. BusinessCompleet.nl deed onderzoek bij 506 bedrijven en ontdekte dat ondernemers nauwelijks tevreden zijn over het ondernemersbeleid van het kabinet Balkenende.

Bevestiging
In maart 2008 bleek uit onderzoek van BusinessCompleet.nl al dat 78,1 procent van de ondernemers overheidsinformatie slecht vindbaar vindt. Nu blijkt ook dat slechts een kwart enige weet heeft van het ondernemersbeleid. Dat lijkt een tweede duidelijke bevestiging van de kloof tussen de politiek en de burger én ondernemer.

Reacties uit de politiek
Tweede Kamerlid Smeets namens de PvdA reageerde geschokt. "Ik schrok van de uitkomst dat driekwart van de ondernemers in uw onderzoek het beleid van het kabinet helemaal niet kent. Dat stemt tot nadenken". VVD leider Mark Rutte vindt dat de resultaten voor zich spreken. "Dit kabinet is slecht voor het MKB terwijl we 95 procent van onze welvaart aan het MKB hebben te danken. Het is de zuurstof van onze samenleving, je kunt niet zonder".

Tweede Kamerlid van D66, Boris van der Ham is net als Rutte en Smeets zeer kritisch: "Het kabinet heeft in 2007 gekozen voor sociaal-economische stilstand, omdat het intern geen overeenstemming kan bereiken. Die impasse moet doorbroken worden. Door de globalisering verandert de economie zo snel, dat het vier jaar lang uitstellen van onderhoud aan de economie ronduit onverantwoord is".

Jan ten Hoopen van het CDA nuanceert het beeld enigszins, ook hij vindt de resultaten absoluut aanleiding om zaken sterk te verbeteren, maar; "It takes two to tango, kortom ook de ondernemers kunnen zich hierin actiever opstellen". Voor de SP was de uitslag eigenlijk een bevestiging van hetgeen men al dacht. SP Tweede Kamerlid Gesthuizen: "Het is misschien een beetje flauw om te zeggen, maar de resultaten van uw onderzoek bevestigen mijn vooroordeel. Onder ondernemers leeft een groot aantal praktische ergernissen, dat blijkt wel."

Ministerie van Economische Zaken
Ook vroeg BusinessCompleet.nl de staatsecretaris van Economische Zaken Heemskerk om een reactie. Die wond er geen doekje om. Heemskerk: "De resultaten bevestigen nog eens het belang van merkbare reductie van bijvoorbeeld regeldruk. Te lang is dit een cijfermatige exercitie geweest gericht op reductie van administratieve lasten, maar zonder dat ondernemers daar wat van merkten. Dat probeert dit kabinet anders te doen; niet alleen minder, maar vooral ook merkbare reductie van administratieve lasten.

Hij vervolgt: "Zo schaffen we bijvoorbeeld de eerstedagsmelding af per 1 januari 2009. Hiermee vervalt de bij veel bedrijven irritatie opwekkende verplichting bij de Belastingdienst een nieuwe werknemer aan te melden op de dag dat de werkzaamheden beginnen. Dat zijn de acties waar ondernemers echt iets van merken. De resultaten van dit onderzoek onderstrepen het belang daarvan nog eens".

Reacties MKB Nederland en VNO NCW
Een woordvoerder van VNO NCW vond dat wel duidelijk was dat "Het kabinet blijkbaar een communicatie probleem heeft. Waar dat aan ligt is niet 1-2-3 te duiden".

Loek Hermans namens MKB Nederland was daarentegen wat concreter: "Het verbaast me niet dat bijna driekwart van de mkb-ondernemers weinig of niets weet van het beleid dat het kabinet op hun doelgroep richt. Dat is ook bijna niet te volgen. Het past ook niet bij hun leefwereld. Ondernemers zijn bezig hun zaak draaiende te houden, daar is hun aandacht op gericht. Ze hoéven in principe ook niet veel te weten van het beleid, ze moeten er in de praktijk iets van merken, in positieve zin. Daar gaat het om." Maar ook dat laatste blijkt helaas slechts zeer beperkt het geval.

De belangrijkste uitkomsten op een rijtje:

Geboekte kabinetsresultaten
Buiten het feit dat 73% nauwelijks of niet op de hoogte is van het kabinetsbeleid, vindt ook 50% van de ondernemers dat er weinig tot geen concrete resultaten zijn geboekt. Bovendien geeft ruim 1 op de 3 ondernemers aan het niet te weten of het kabinet wel resultaten voor hen boekt.

Effecten op de bedrijfsvoering
Slechts 37 ondernemers, dat is 7,3% van de 506, geeft aan ronduit tevreden te zijn. Alle inspanningen van het kabinet ten spijt geeft maar liefst 41,7% aan niets te ondervinden van de kabinetsplannen en is ruim 1 op 6 (15%) zelfs negatief over de effecten. Bovendien heeft 36% het idee niet te weten of het beleid wel effect hééft.

Vrouwen zijn kritischer
Met name vrouwen bleken op alle fronten kritischer, 10% ten opzichte van 17% bij de mannen vond namelijk dat veel of alle plannen zijn omgezet in merkbare resultaten. Ook waren de vrouwen met 6% net wat minder positief dan de mannen (8%). En tenslotte gaf maar 23% van de vrouwen aan het kabinetsbeleid goed of geheel te kennen, tegenover 29% bij de mannen. Alhoewel het laatste misschien ook een kwestie van betere zelfkennis bij de vrouwen kan betekenen.

Kleine bedrijven meest positief
De zelfstandige zonder personeel is met ruim 10% het meest positief over het effect van het beleid op zijn bedrijfsvoering. Bedrijven met 1 tot en met 10 medewerkers worden echter al wat kritischer. Bijna 6% geeft aan de effecten op de bedrijfsvoering als positief te ervaren.

Bedrijven met meer dan 10 personeelsleden zijn daarentegen het minst positief. Slechts 3,3% van deze groep geeft aan positief te zijn. Grotere bedrijven ondervinden hiermee de meeste negatieve effecten van uitgevoerd beleid.

De gehele interviews met alle genoemde personen en meer onderzoeksresultaten, staan op www.BusinessCompleet.nl. Op verzoek kan eventueel ook inzage gegeven worden in de integrale uitkomst van het onderzoek.

//einde bericht