Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Consumentenorganisaties: Prijzen HSL Zuid onevenredig hoog

Een standaardkaartje voor de hogesnelheidslijn zal 60% meer gaan kosten dan de normale NS-tarieven. Dat schreef minister Eurlings donderdag aan de Tweede Kamer. Deze brief van de minister geeft een te rooskleurig beeld van het advies dat ROVER samen met de andere consumentenorganisaties in het LOCOV hierover heeft gegeven. In dit advies staat namelijk dat de consumentenorganisaties dit prijsverschil onevenredig hoog vinden.

De tarieven gelden voor de periode waarin tussen Amsterdam en Rotterdam nog slechts een beperkte dienstregeling zal worden gereden met maximaal 160 km per uur. Het prijsverschil van 60% ten opzichte van het normale NS-tarief vinden wij niet in verhouding staan tot het extra gebodene, ook als wij kijken naar prijs- en kwaliteitsverschillen bij hogesnelheidstrajecten in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Voor reizigers met Voordeelurenkorting is het prijsverschil trouwens nog groter: zij gaan ongeveer het dubbele betalen. Ons advies om deze korting ook van toepassing te verklaren op de toeslagen van de hogesnelheidstrein, zoals dat met vergelijkbare kortingen in Duitsland het geval is, is niet overgenomen.

De hoge tarieven worden naar onze mening niet verzacht door het aanbieden van een beperkt aantal stoelen tegen een superdiscounttarief. Dit tarief is lager dan het normale NS-tarief, maar wie via internet zo'n kaartje weet te bemachtigen, moet zich wel bij voorbaat vastleggen op één van de nog beschikbare tijdstippen, zowel voor de heen- als de terugreis. Dit lijkt niet erg op het 'spoorboekloos reizen,' dat ons bij verplaatsingen binnen de Randstad voor ogen staat.

De consumentenorganisaties in het LOCOV hebben wel positief geadviseerd over het gematigde kennismakingstarief, dat NS Hispeed gedurende de eerste vier weken zal hanteren. Dit ligt 15% boven de prijs van het standaard-NS-kaartje.

De adviesaanvraag van NS HiSpeed en het advies van de consumentenorganisaties alsmede de reactie van V&W is terug te vinden op www.locov.nl (zie: laatste nieuws). Pagina geplaatst: 19 december 2008


----------