SGP


19 - 12 - 08 | Tour de France geen verplicht nummer Tour de France geen verplicht nummer

Persbericht
19 december 2008

Tour de France geen verplicht nummer

Gemeenten die prijs stellen op een rustige zondag, moeten vrij zijn om niet mee te werken aan de Tour de France. Dat stelt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies in schriftelijke vragen aan de regering. Als er gemeenten zijn die GRAAG mee willen werken aan de Tour de France is dat hun zaak, maar het omgekeerde geldt ook: gemeenten die niet willen meewerken aan zoân grootschalig evenement moeten daar niet toe gedwongen worden.

Aanleiding voor de SGP-vragen is de start van de Tour De France die gepland staat voor zondag 4 juli 2010. Daar is nu al veel over te doen, met name in gemeenten op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland waar de bewoners hechten aan rust op zondag. Van der Vlies vindt dat daar bij de vaststelling van de route van de eerste etappe (van Rotterdam naar Antwerpen) rekening mee moet worden gehouden. Het kan toch niet zo zijn dat een typisch Frans gebeuren er in Néderland toe leidt dat in zes gemeenten alles op zân kop komt te staan.

Van der Vlies wil van de regering weten in hoeverre âDen Haagâ bij de Tour betrokken is. Hoe dan ook wil de SGP dat de regering met de organisatoren om de tafel gaat zitten om te overleggen over de route die de renners moeten rijden. Dat kan en mag geen dictaat zijn; niet van het Rijk, en al helemaal niet van de Franse organisatoren. Verder wil de SGP weten welke vergunningen er nodig zijn om de Tourkaravaan te laten passeren en of gemeente-ambtenaren verplicht zijn om mee te werken.