TenneT


Tarieven 2009 door Energiekamer nog niet bekend gemaakt

19-12-2008

TenneT in beroep tegen 4e methodebesluit

TenneT acht het van belang om haar klanten te informeren over de status van haar tarieven voor 2009. TenneT heeft in oktober 2008 een tarievenvoorstel gedaan aan de Energiekamer. De Energiekamer heeft nog geen tarievenbesluit genomen.

Het tarievenvoorstel dat TenneT heeft gedaan is gebaseerd op het methodebesluit voor de 4e reguleringsperiode. TenneT is tegen het methodebesluit in beroep gegaan omdat dit besluit te eenzijdig gericht is op kostenreductie en te weinig op het stimuleren van investeringen in het net. TenneT staat namelijk aan de vooravond van het doen van veel vervangings- en uitbreidingsinvesteringen in de transportnetten van Nederland. Deze investeringen zijn noodzakelijk om in de toekomst de stijgende vraag naar transportcapaciteit te kunnen blijven faciliteren en gelijktijdig de Nederlandse standaard van leveringszekerheid te kunnen blijven waarborgen.

4e methodebesluit

Op 26 september 2008 heeft de NMa/Energiekamer op haar website het methodebesluit voor de 4e reguleringsperiode van TenneT gepubliceerd. De in het methodebesluit opgenomen reguleringssystematiek is nagenoeg gelijk aan die van de vorige reguleringsperiode. De wijzigingen ten opzichte van de vorige reguleringsperiode betreffen enkel wijzigingen die veroorzaakt zijn door de beheeroverdracht van de HS-netten en een actualisatie van de onderliggende gegevens, parameters en inzichten die zijn gehanteerd bij het besluit van 5 september 2006. De methode is zeer eenzijdig gericht op kostenreductie en houdt onvoldoende rekening met ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt. TenneT dient er zeker van te kunnen zijn dat de kosten van noodzakelijke investeringen worden gedekt en dat de reguleringssystematiek meer gericht is op het stimuleren van investeringen in plaats van het leggen van de primaire focus op kostenreductie.

Ontwikkelingen

In de afgelopen jaren heeft het Nederlandse elektriciteitslandschap zich snel ontwikkeld. Er zijn onder andere veel nieuwbouwplannen voor productieeenheden. Met deze plannen is de vraag naar capaciteit op het transportnet van TenneT snel toegenomen. Daarop heeft TenneT onder meer geanticipeerd door grote infrastructurele projecten zoals Noord-West 380 kV en Zuid-West 380 kV op te starten die in de toekomst in deze vraag zullen voorzien.
Daarnaast is er in Westland, en wordt er voor heel Nederland een marktmechanisme voor congestiemanagement ontwikkeld dat bij tijdelijke congestie de beperkte transportcapaciteit verdeelt over de aanvragers. Dit systeem realiseert een efficiënter en doelmatiger gebruik van de transportcapaciteit op het net. Verder is TenneT al in 2005 begonnen met het project Randstad 380kV gericht op het waarborgen van de leveringszekerheid in Nederland.

Met onder andere voornoemde oplossingen, netinvesteringen, de gerealiseerde investering in een kabel naar Noorwegen (NorNed) en een zesde buitenlandverbinding Doetinchem - Niederrhein werkt TenneT aan een betrouwbare transportvoorziening voor de toekomst. De sterke buitenlandverbindingen dragen bij aan de verbetering van marktwerking in Noordwest-Europa en biedt de Nederlandse elektriciteitsverbruikers een goed level playing field. Zo zien we dat de NorNed-kabel en de Trilateral Market Coupling tussen Nederland, België en Frankrijk (TLC) resulteert in stabielere en lagere marktprijzen.

De transporttarieven voor zowel de HS als de EHS netvlakken zullen in de toekomst naar verwachting verder stijgen als gevolg van het door TenneT uit te voeren noodzakelijke investeringsprogramma ter versterking van het landelijk hoogspanningsnet. Op dit moment behoren de EHS-tarieven (tarieven voor 380- en 220 kV) van TenneT (EUR/MWh) tot de laagste in Europa en kent het transportnet van TenneT een hoge leveringszekerheid (bron: ETSO 2007).

Tarievenvoorstel 2009

TenneT heeft in oktober 2008 een tarievenvoorstel ingediend bij de Energiekamer. De Energiekamer heeft naar aanleiding van dit voorstel nog geen tarievenbesluit genomen voor de tarieven van TenneT voor 2009. Zodra het Tarievenbesluit 2009 van de Energiekamer bekend is, informeren wij onze klanten over de nieuwe tarieven. Conform artikel 42 lid 2 van de Elektriciteitswet zullen de in 2008 gefactureerde tarieven van kracht blijven. Deze worden tot de datum waarop de tarieven voor 2009 in werking treden gefactureerd. Onderstaand treft u in het kort ons Tarievenvoorstel 2009 aan.

Transporttarieven

Door de overdracht van het beheer van de hoogspanningsnetten van 110- en 150 kV (HS) per 1 januari 2008 zal voor de transporttarieven van 2009 voor HS-afnemers één landelijk uniform tarief gaan gelden. Dit in tegenstelling tot de transporttarieven van 2008 waarvoor elke voormalige HS-netbeheerder nog een eigen tarief hanteerde voor zijn netgebied die sterk uiteenliepen. Deze onderlinge tariefsverschillen liepen op tot circa 30%. Op basis van het tarievenvoorstel dat TenneT gedaan heeft (o.b.v. de 'oude' tariefdragers), zullen de geharmoniseerde tarieven 25% hoger liggen dan het gemiddelde van de tarieven in 2008. De transporttarieven voor HS-afnemers zijn gebaseerd op de kostendata voor HS-netten die de Energiekamer van de regionale netbeheerders verkregen heeft. Deze kosten zijn hoger dan de kosten die regionale netbeheerders in het verleden aan haar HS-afnemers in rekening hebben gebracht.

De transporttarieven voor de hoogspanningsnetten van 220- en 380 kV (EHS) dalen met circa 10% ten opzichte van de transporttarieven 2007.

Systeemdienstentarief

Het systeemdienstentarief stijgt in 2009 met circa 15% ten opzichte van 2008. Deze stijging is onder meer het gevolg van het feit dat de opbrengsten van de balanshandhaving in 2006 en 2007 aanzienlijk lager zijn geweest (ca EUR 20 miljoen) dan in voorgaande jaren. TenneT kan dus minder 'teruggeven' aan de verbruikers, omdat het systeem van balanshandhaving steeds beter werkt.
Daarnaast zijn onder meer te noemen de kosten voor additionele systeemtaken zoals de ontwikkeling van systemen ter bevordering van de Noordwest Europese elektriciteitsmarkt en de gestegen kosten voor de inkoop van regel-, reserve- en noodvermogen.

TenneT hoopt spoedig het tarievenbesluit van de Energiekamer te ontvangen.