Gemeente Lansingerland


Overhandiging rapport BRO over voorzieningenstructuur Berkel Centrum Overhandiging rapport BRO over voorzieningenstructuur Berkel Centrum

Op 17 december ontving wethouder Dick van Vliet uit handen van de voorzitter van Stichting Winkelpromenade Berkel Centrum Gerard Scholtes, het rapport Berkel en Rodenrijs, Visie op de voorzieningenstructuur van het centrum.

Dit rapport is opgesteld door adviesbureau BRO in nauwe samenwerking met een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Lansingerland, Stichting Winkelpromenade Berkel Centrum, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, de Kamer van Koophandel en projectontwikkelaar ING Real Estate. In 1999 had BRO ook al een visie opgesteld. Maar sinds die tijd zijn er zoveel ontwikkelingen geweest dat het tijd was voor een actualisatie van het rapport.

BRO geeft in het rapport onder meer antwoord op de vragen:
- met hoeveel vierkante meters kan het winkelcentrum worden uitgebreid?

- welke winkelbranches kunnen worden uitgebreid of toegevoegd?
- voor hoeveel supermarkten is er plek en waar moeten deze komen?
- wanneer komt welke plek in het centrum aan bod om ontwikkeld te gaan worden?

Het adviesbureau concludeert in het rapport dat er in het centrum van Berkel en Rodenrijs, het toekomstige hoofdwinkelcentrum van Lansingerland, veel extra ruimte is voor winkels, horeca en andere commerciële publieksgerichte voorzieningen. Uiteindelijk kan er zon
4.000 4.300 m2 aan winkelvloeroppervlak voor dagelijkse artikelen bijkomen. Het gaat met name om veel extra ruimte voor supermarkten. Maar ook voor de levensmiddelenzaken en persoonlijke verzorging voorziet BRO uitbreidingsruimte. Voor niet-dagelijkse artikelen is ruimte voor 10.700 11.900 m2 aan extra winkels. Hier gaat het vooral om de branches mode & luxe en in/om het huis. De horeca en andere commerciële publieksgerichte voorzieningen kunnen groeien met 1.800 3.000 m2.
Met name aan de westkant van het huidige centrum komt er de komende jaren een forse hoeveelheid winkels bij (ter hoogte van Hans Textiel en de Westersingel, fase 1 en 2). Vervolgens is het belangrijk om zo snel mogelijk het evenwicht in het centrum weer te herstellen. Dat betekent dat er ook fors ontwikkeld moet gaan worden aan de oostzijde. Dat gebeurt aan de kant van het gemeentehuis en omgeving (Raadhuislaan
1 en Kerksingel 9-11, fase 3). Fase 4 zijn mogelijke overige locaties in oost en west.

Behalve een zo evenwichtig mogelijke verdeling van vierkant meters is het belangrijk de trekkers (de magneten) van een winkelcentrum op de juiste locatie te hebben. Voor het centrum van Berkel en Rodenrijs betekent dit een fullservice supermarkt en een discountsupermarkt aan de oostzijde en een supermarkt aan de westzijde van het centrum.

Bij het realiseren van de plannen moet gezorgd worden voor voldoende parkeermogelijkheden voor auto en fiets op acceptabele afstand en een goede verkeersrouting.

Tot slot geeft BRO als belangrijk element voor het centrum mee dat dit eenduidig en samenhangend moet zijn. Dit betekent een eenduidige en op elkaar aansluitende inrichting van de openbare ruimte. BRO noemt ook het belang van ontmoetingsplekken en verblijfspleinen in zowel oost als west.

Planning
2009: start fase 1 ING Real Estate ter hoogte van Hans Textiel 2011: start fase 2 ING Real Estate, Westersingel Zo snel mogelijk daarna wordt gestart met de locatie gemeentehuis en omgeving.

De gemeente is erg blij met het rapport van BRO en het brede draagvlak ervan bij winkeliers, ondersteunende organisaties en de projectontwikkelaar aan de westzijde van het centrum (ING Real Estate).

Onderstaande foto is gemaakt door Tineke Huuksloot Overhandiging rapport BRO over voorzieningenstructuur Berkel Centrum