CDA

Cornelis Visser: Europese Commissie moet toezien op naleving klimaatakkoord

Het Europees Parlement heeft vandaag, na maanden van onderhandelen, in de plenaire zitting het klimaat- en energiepakket aangenomen.

CDA- Europarlementariƫr Cornelis Visser is zeer tevreden met het stemresultaat: "Het resultaat komt grotendeels overeen met de lijn van het CDA in het Europees Parlement ". Hij vindt tegelijkertijd dat de Europese Commissie samen met het Europees Parlement kritisch moet gaan kijken naar de uitvoering van het akkoord: "Doordat er geen sancties zijn opgenomen is de kans op concurrentieverstoring aanwezig. Het is aan de Europese Commissie om een goed controlesysteem op te zetten om de lidstaten nauwlettend in de gaten te houden."

Door het ontbreken van sancties bestaat de mogelijkheid dat de ene lidstaat de regels wel goed naleeft, terwijl de andere lidstaat de regels aan de laars lapt, aldus Cornelis Visser: "Een goed controlesysteem moet daarom allereerst een gelijkwaardige bijdrage van alle lidstaten waarborgen. Ten tweede is een controlesysteem belangrijk om ervoor te zorgen dat het programma voor het bedrijfsleven zoveel mogelijk op soortgelijke wijze ten uitvoer wordt gebracht door de lidstaten."

Cornelis Visser benadrukt dat hij zich vooral zorgen maakt om sectoren die niet binnen het emissiehandelssysteem vallen, zoals de land en tuinbouw, de visserij, de afvalverwerking, het vrachtvervoer en de binnenvaart.

De EU stelt zich ten doel om de broeikasgasemissies tegen 2020 met ten minste 20% te verminderen ten opzichte van 1990. In het geval er eind 2009 in Kopenhagen een internationale overeenkomst komt kan het percentage zelfs oplopen tot 30%.

---