CDA

De Nerée tot Babberich: Rentetarieven pensioenfondsen verstandig bekijken

Deze week sprak de Kamer over de Najaarsnota en de huidige financiële situatie in Nederland. CDA-kamerlid Frans de Nerée tot Babberich bracht in dit debat de situatie van de pensioenfondsen op. De meeste pensioenfondsen hebben inmiddels te maken met een behoorlijk dekkingstekort. De dekkingsgraad van de fondsen is gedaald tot onder het wettelijk minimum van 105% en in veel gevallen zelfs tot onder de 100%. De Nerée is blij met het uitstel tot 1 april dat de pensioenfondsen door de toezichthouder hebben gekregen voor het indienen van herstelplannen.

Pensioenfondsen hebben echter met twee problemen te maken, zowel een desastreuze daling van de waarde van de effecten als de forse daling van de kapitaalmarktrente. Hierdoor worden de verplichtingen van het pensioenfonds hoger. âHet CDA vraagt de minister of er, tijdelijk, een andere maatstaf kan worden gebruikt voor het berekenen van deze rente. De nu gebruikte rente is namelijk zo laag dat die niet meer realistisch is. Als de rente binnen enige tijd weer een stuk hoger ligt stijgt de dekkingsgraad opeens ook weer fors. Deze grote bewegingen leiden tot veel onrustâ, aldus De Nerée. De minister gaf aan dat hij deze suggestie gaat onderzoeken.

De Nerée vroeg in het debat wederom aandacht voor een voorstel voor het defiscaliseren van de groepsrente. Groepsrente is de rente die ondernemingen, die deel uitmaken van een groep, aan elkaar betalen op onderlinge schulden en leningen. De huidige fiscale behandeling stimuleert het gebruik van vreemd vermogen. Daar wordt misbruik van gemaakt door opgekochte bedrijven âvol te hangen met leningenâ aan het moederbedrijf. Onlangs zijn bedrijven als HEMA en Ziggo daar bijvoorbeeld slachtoffer van geworden. Het voorstel tot defiscalisering houdt in dat deze onderlinge rente fiscaal niet meer in aanmerking wordt genomen. Hiermee wordt het fiscale onderscheid tussen vreemd en eigen vermogen kleiner gemaakt. De Nerée: âDe huidige regels kosten de fiscus handen vol geld en dragen niet bij aan het in stand houden van gezonde ondernemingen. Het voorstel houdt in dat dit soort onderlinge schuld niet meer afgetrokken mag worden. Daar tegenover staat dat de onderlinge rente ook niet meer opgegeven hoeft te worden. Het CDA is zeer enthousiast over dit voorstel. Ook omdat het vestigingsklimaat in Nederland hier flink door kan worden verbeterd. De opbrengsten uit de defiscalisering van groepsrente moeten namelijk worden teruggegeven aan het bedrijfsleven via verlaging van de tarieven en eventueel via het geheel of deels afschaffen van de dividendbelasting.â De bewindslieden van Financiën hebben toegezegd dat in de eerste helft van 2009 een concreet voorstel hiervoor naar de Kamer zal worden gestuurd.

---