CDA

Ferrier: Nieuwe relatie met Suriname op basis van gelijkwaardigheid

Deze week sprak de Tweede Kamer over een nieuwe relatie met Suriname. CDA-kamerlid Kathleen Ferrier zei dat wat haar fractie betreft de relatie met Suriname geen ontwikkelingsrelatie zou moeten zijn, maar een relatie van gelijkwaardige partners, die een heel bijzonder band met elkaar hebben. âNu, meer dan dertig jaar na de onafhankelijkheid, hebben de laatste zogenaamde âverdragsgeldenâ een bestemming gekregen en is de tijd rijp voor een nieuwe relatieâ, zo zei de CDAâster. Volgens Ferrier gaat het goed met Suriname.

Het kan absoluut nog veel beter voor een land met zoveel mogelijkheden, maar er is een aantal zeer positieve tendensen. Zo zijn er steeds meer mensen met een afgemaakte opleiding teruggegaan naar Suriname. We zien een toenemende bedrijvigheid en steeds meer particulier initiatief. Dat is positief en het was goed te horen, toen de president van Suriname onlangs ons land bezocht, dat de Surinaamse regering dit ook zal stimuleren.

Ferrier vroeg de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hoe zij de nieuwe relatie met Suriname vorm willen gaan geven. Zij wees beide ministers op de mogelijkheden van het samen deelnemen aan âTwinning initiatievenâ waarbij volledig gelijkwaardig wordt opgetrokken in gezamenlijke projecten, zoals bij hogeschool-opleidingen. âHeel belangrijk omdat dat een ontbrekende schakel is in het Surinaamse onderwijssysteemâ, zo zei Ferrier. Zij benadrukte tevens het belang van ondersteuning voor de hervorming van de financiële sector, in het bijzonder het belastingsysteem. De minister zei positief te staan tegenover steun op dat gebied. De CDAâster was blij met de toezegging van de minister dat de initiatieven zich niet tot het stedelijk gebied van Suriname zullen beperken maar ook het binnenland zullen bereiken.

Tot slot plaatste het CDA-kamerlid nog een kritische kanttekening bij de toescheidingsovereenkomst. Volgens Ferrier moet de nationaliteit doorslaggevend zijn bij het bepalen van rechten van individuen. âDat betekent klip en klaar dat Nederlanders van Surinaamse afkomst geen stemrecht in Suriname zouden moeten krijgen. Bij onafhankelijkheid hoort een eigen nationaliteit en niet-bezitters van die nationaliteit kunnen niet dezelfde rechten claimen als diegene die deze nationaliteit wel bezittenâ, zo besloot Ferrier.
---