Groen!

PPS en andere financiële luchtkastelen

Datum
19/12/2008

Auteur
Rudi Daems voor Vlaamse fractie

Categorie
In Democratie en overheid, Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

De PPS-constructie, een constructie waarbij overheid en private ondernemingen de handen in elkaar slaan om grote projecten te financieren, blijkt niet het gedroomde antwoord te zijn dat de Vlaamse regering zo graag en vaak gaf op de uitdagingen die hun pas kruisten de voorbije legislatuur.

Als we de diverse PPS-projecten overlopen, blijkt dat de Vlaamse PPS-droom begrotingstechnisch én juridisch een verschrikkelijk kluwen is. Het gaat hier om compleet ondoorzichtige structuren. Bovendien blijkt de kostprijs de pan uit te swingen en lopen de projecten enorme vertraging op.

De financiële crisis die ons land sinds enkele maanden teistert was de druppel die de emmer deed overlopen. Weinig private investeerders zij op dit moment nog bereid om geld op tafel te leggen om de megalomane projecten van de Vlaamse overheid te betalen.

Hier kan je het volledige dossier rond Publiek-Private Samenwerkingen downloaden (PDF 1.51MB). Het dossier bevat een overzicht van de Vlaamse PPS-droomprojecten die de Vlaamse regering graag op haar palmares wilde schrijven.

Contact: Rudi Daems -