Provincie Flevoland

Veel ongemak voor Flevolandse pendelaars

Bijna één op de twee Flevolanders reist over de provinciegrens heen om op het werk te komen. Deze uitstroom van Flevolanders leidt tot knelpunten. Files op de weg en vertragingen in het OV zijn aan de orde van de dag. Flevolandse pendelaars zijn voor hun werk gemiddeld 52 minuten (enkele reis) onderweg. Dit is een scherp contrast met de Flevolanders die in de eigen gemeente werkzaam zijn (13 minuten reistijd) of naar een andere gemeente binnen de provincie reizen voor hun werk (29 minuten reistijd).

Een en ander blijkt uit het gezamenlijke onderzoek van de provincie en de Flevolandse gemeenten `Beroepsbevolking en Pendel 2007'. Reizend over de provinciegrens heen ondervindt 76% van de pendelaars hinder tijdens hun reis naar het werk. Zowel automobilisten als
treinreizigers en busreizigers ervaren knelpunten tijdens hun reis naar buiten Flevoland. Van de automobilisten geeft 71% aan dat zij last heeft van files. Richting Amsterdam en omliggende gemeenten loopt dit op tot 90% van de automobilisten. Ook meer dan de helft van de pendelende treinreizigers ervaart knelpunten. 57% heeft last van vertragingen en/of slechte aansluitingen. Van de busreizigers heeft 44% last van files.

Flevolanders werkzaam binnen Flevoland ondervinden onderweg naar hun werk substantieel minder vertraging dan de pendelaars. 17% van de werkzamen in de eigen gemeente heeft last van knelpunten. In een andere gemeente binnen de provincie werken, levert al meer moeilijkheden op: éénderde ondervindt dan knelpunten. Ondanks deze knelpunten, die ook nog eens zijn toegenomen sinds 2000, is het aantal pendelaars toegenomen in dezelfde periode.

Ondanks forse banengroei in de periode 2000-2007 blijft het lastig voor Flevolanders een passende baan te vinden binnen Flevoland. Bijna de helft van de pendelaars geeft aan geen passend werk te kunnen vinden in de eigen woonplaats. In 2000 was dit nog éénderde van de pendelaars. Voor hoger opgeleiden blijkt het probleem groter te zijn dan voor middelbaar en lager opgeleiden.