Gemeente Doetinchem

Persbericht, 17 december 2008

Lyceumkwartier gaat door zonder gemeentegarantie

Het college van burgemeester en wethouders heeft uitgebreid onderzocht of het mogelijk is om de bouw van het Lyceumkwartier begin januari van start te laten gaan met behulp van een gemeentegarantie. Het Lyceumkwartier is als toonaangevend project cruciaal voor de herstructurering van de Doetinchemse binnenstad. Het college concludeert dat er, binnen de wettelijke kaders en de geldende afspraken over grootschalige projecten, op dit moment geen ruimte is voor het afgeven van een gemeentegarantie voor het project Lyceumkwartier. Het college realiseert zich dat het project daardoor later gereed zal zijn dan gepland. Om zo min mogelijk nadelige gevolgen van de vertraging te ondervinden zal vanaf januari gekeken worden naar tijdelijke oplossingen voor het openbaar gebied. Het college vraagt de raad vanavond om met deze conclusies in te stemmen.

Het college komt tot deze conclusie na een zorgvuldige afweging van het verzoek van de ontwikkelaar om garant te staan bij de ontwikkeling van dit project. Het handelingskader wordt bepaald door wettelijke kaders betreffende staatsteun en aanbesteden, het zorgvuldig omgaan met financiële middelen conform de wet Fido, de bestaande afspraken omtrent het omgaan met financiële risicos binnen de begroting en de afspraak om gemeentelijke garanties af te bouwen. Als het gemeentebestuur de gemeentegarantie zou afgeven en deze wordt aangesproken, gebeurt dit op hetzelfde moment dat er juist extra middelen nodig zijn in onze gemeenschap ten behoeve van inwoners die het dan het hardst nodig hebben.

Het project Lyceumkwartier vormt een belangrijk onderdeel van de stadsreparatie aan deze zijde van het centrum. Het project ligt strategisch in de loop tussen de toekomstige parkeergarage in het Lookwartier en de Catharinastraat. Ook ontstaat door de beoogde ontwikkeling extra ruimte voor detailhandel, dienstverlening, cultuur en horeca.

Onder invloed van de financiële en economische crisis blijft de verkoop en verhuur van woningen en winkels achter bij de planning, met name de verhuurcontracten voor de winkelruimten. Voor dit hoogwaardige project zijn in ieder geval twee zogenaamde ankerhuurders nodig (trekkers, die het beeld van het Lyceumkwartier neerzetten), de andere, kleinere huurders volgen dan. Er zijn wel intenties, maar het wachten is op de concretisering van de ankerhuurders. Deze ankerhuurders betreffen veelal voor Doetinchem nieuwe winkelketens, en daar ligt de investeringsbereidheid op dit moment laag gelet op de huidige economische omstandigheden. Daarnaast zijn banken uiterst voorzichtig in hun financieringen, en hetzelfde geldt voor beleggers.

De conclusie van het college om geen voorstel voor bankgarantie aan de raad te doen laat onverlet dat het college doorgaat met het project Lyceumkwartier. Ook de ontwikkelaar zet de zoektocht naar beleggers en huurders door, evenals de verkoopactiviteiten voor de appartementen. Wel houdt het college rekening met vertraging van het project. Samen met de ontwikkelaar zullen de consequenties voor de openbare ruimte begin januari in beeld worden gebracht. Betrokkenen in de directe omgeving worden vandaag geïnformeerd. Vanaf januari zullen zij betrokken worden bij de verdere inrichting van de bouwplaats en met de te nemen tijdelijke maatregelen in het openbaar gebied.