Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Bezwaarprocedure EPD

Bezwaarprocedure EPD

Kamerstuk, 19 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/ICT-2903223

18 december 2008

Geachte voorzitter,
Bijgaand stel ik u op de hoogte van het proces van informed consent inzake het elektronisch patientendossier (epd).

Zoals bekend is op 1 november jongstleden een mailing aan alle huishoudens in Nederland uitgegaan. De reden hiervoor was tweeledig. Ten eerste om burgers informatie te verstrekken over het epd. In 2009 kan een groot deel van de huisartsenposten, huisartspraktijken, apotheken en ziekenhuizen worden aangesloten op het landelijk epd. Daarmee wordt mogelijk gemaakt dat huisartsen, apothekers en specialisten via het epd gegevens kunnen inzien over de door de apotheker verstrekte medicatie. Hiermee kan de arts of apotheker controleren of het medicijn dat verstrekt wordt wel goed samengaat met eventuele medicijnen die de patiënt reeds verstrekt heeft gekregen. Daarnaast wordt mogelijk gemaakt dat huisartsen op de huisartsenpost een samenvatting van het dossier van de huisarts kunnen raadplegen. Aan de hand van deze gegevens kan de huisarts sneller en beter inschatten wat voor de patiënt de beste behandeling is. Andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, psychologen of tandartsen en zorgverzekeraars of bedrijfsartsen kunnen de epd-gegevens niet inzien.

De tweede reden voor de landelijke mailing was om burgers de mogelijkheid te geven om te kiezen voor algehele uitsluiting van deelname aan het epd.
In de eerste plaats geldt dat zorgverleners de medische gegevens via het epd alleen mogen inzien als er een behandelrelatie is én het nodig is voor behandeling. Daarbij moet de zorgverlener altijd eerst toestemming vragen voor inzage aan de patiënt. Het kunnen aangeven van algeheel bezwaar biedt de burgers een extra mogelijkheid om er voor te kiezen dat bij voorbaat onmogelijk wordt gemaakt dat gegevens via het epd kunnen worden uitgewisseld.

Bezwaar maken tegen het mogelijk maken van uitwisseling van gegevens via het epd kan te allen tijde. Met de mailing van 1 november is burgers de mogelijkheid geboden om reeds voor de start van de landelijke uitrol aan te geven dat zij niet willen dat er een epd voor hen wordt aangemaakt. Gevraagd is dit voor 15 december 2008 aan te geven zodat de blokkeringen in het landelijke epd-systeem nog voor de start van de landelijke uitrol verwerkt kunnen worden. Ten behoeve van deze actie is door NICTIZ een gespecialiseerd productiebedrijf ingehuurd voor de verwerking van de bezwaren in een relatief korte tijdspanne. Dit productiebedrijf staat volkomen los van het landelijk schakelpunt en het epd-systeem waarmee zorgverleners epd-gegevens kunnen raadplegen.

Op dit moment (peildatum 17 december) zijn er circa 330.000 bezwaarformulieren ontvangen. Dit betreft 2% van de totale populatie, hetgeen spoort met de verwachtingen. Op basis van ervaring in de koploperregio's was rekening gehouden met een percentage tussen de 1 en 2%.
Op dit moment worden alle ingediende bezwaren verwerkt zodat geen gegevens kunnen worden aangemeld of uitgewisseld. Niet eerder dan nadat al deze bezwaren zijn verwerkt zal het landelijk schakelpunt weer geopend worden voor de aansluiting en uitwisseling van gegevens van nieuwe zorgverleners.

Door het productiebedrijf is geconstateerd dat een deel van de bezwaarformulieren niet verwerkt kan worden. Dit komt omdat sommige formulieren onvolledig of niet leesbaar zijn ingevuld, of niet zijn vergezeld van de gevraagde kopie van het identiteitsdocument. Deze kopie is echter noodzakelijk voor een zorgvuldige vaststelling van de identiteit van de persoon die bezwaar maakt. Op grond van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer en de wet gebruik BSN in de zorg dient de identiteit vergewist te worden.
De betreffende burgers worden op korte termijn schriftelijk verzocht om alsnog de ontbrekende gegevens of documenten aan te leveren. Om deze burgers hiervoor voldoende tijd te geven zal het landelijk schakelpunt daarom niet eerder worden opengesteld dan 30 maart 2009. Hiermee wordt geborgd dat alle bezwaren ingediend voorafgaand aan de landelijke uitrol van het epd worden verwerkt en van deze burgers geen gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Om in elk geval op korte termijn alle burgers die een bezwaarformulier hebben ingediend te berichten over de ontvangst, is gestart met de verzending van de ontvangstbevestigingen. In deze bevestigingsbrief wordt aangegeven dat het bezwaarformulier is ontvangen en in behandeling wordt genomen. Tevens wordt gemeld dat daarover op kort termijn nadere informatie wordt ontvangen. Op dit moment zijn er ruim 40.000 ontvangstbevestigingen verzonden. Nadat op 17 december echter bij het callcentrum van het Informatiepunt epd twee meldingen zijn binnengekomen van burgers die aangaven twee ontvangstbevestigingen in een enveloppe te hebben ontvangen, is het productieproces van de ontvangstbevestigingen tijdelijk stil gelegd. In totaal zijn er vijf meldingen ontvangen. Op basis van een analyse van het productiebedrijf wordt geschat dat als gevolg van een menselijke fout er abusievelijk enkele tientallen ontvangstbevestigingen op een dergelijke wijze zijn verzonden. De noodzakelijke maatregelen zullen worden getroffen. Herhaling van deze fout moet met maximale zekerheid worden voorkomen. Dit betekent overigens wel dat het verzendingsproces enige vertraging zal oplopen.

Met deze brief heb ik u op de hoogte gesteld van het aantal tot nu toe ingediende bezwaren en over de verwerking van het bezwaarproces. Het landelijk schakelpunt epd zal niet eerder worden opengesteld voor nieuwe aansluitingen dan nadat de reeds ingediende bezwaren zijn verwerkt. Ik zal u voorafgaand aan de wetsbehandeling epd opnieuw op de hoogte stellen van de actuele stand van zaken. Tevens zal ik u voorafgaand aan de wetsbehandeling nog de concept AMvB epd doen toekomen.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink