European Union



Brussel, 18 december 2008

Over minder dan twee weken voert Slowakije de euro in en bestaat de eenheidsmunt tien jaar

Over minder dan veertien dagen heeft de eurozone twee redenen om feest te vieren: Slowakije wordt het zestiende euroland en de eenheidsmunt bestaat tien jaar. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag wordt een speciale herdenkingsmunt uitgegeven en wordt vandaag een documentaire uitgezonden over de ontstaansgeschiedenis en de voordelen van de euro. Ondertussen draaien de voorbereidingen in Slowakije op volle toeren.

Op 1 januari voert Slowakije als zestiende EU-lidstaat de euro in, tien jaar nadat de eenheidsmunt door elf^ EU-landen op de sporen is gezet. Op nieuwjaarsdag zullen 328,6 van de 499,7 miljoen inwoners in de EU dezelfde munt gebruiken.

De voorzitter, José Manuel Barroso, verklaarde: "Ik ben verheugd dat wij op 1 januari Slowakije als zestiende lid van de eurozone mogen verwelkomen. Bij de start van 2009 zullen zo'n 329 miljoen Europeanen eurobankbiljetten en -muntstukken op zak hebben. De euro heeft bijgedragen aan het scheppen van zestien miljoen banen en heeft gaandeweg voor de laagste inflatie en rentevoeten ooit gezorgd. Dankzij de euro blijven de bedrijven in de huidige crisisperiode gespaard van de wisselkoersschommelingen die hun bij vorige perioden van economische neergang flink parten hebben gespeeld. Kortom: de euro werkt. Ik ben ervan overtuigd dat zijn succes de komende tien jaar nog zal toenemen en dat wij nog meer leden zullen mogen verwelkomen".

"1 januari 2009 wordt een trotse dag voor het eurogebied en voor de hele EU: Slowakije voert als zestiende land de euro in en de eenheidsmunt viert zijn tiende verjaardag. De euro is het symbool van de EU-identiteit geworden en is een stevige factor van stabiliteit gebleken op valutamarkten zowel binnen als buiten de eurozone. Dat is niet min als je bedenkt dat alle andere markten, van de banksector tot de effectenhandel, onder de mondiale financiële en economische crisis te lijden hebben gehad. Op zo'n prestatie mogen we trots zijn en we moeten dan ook vasthouden aan het degelijke budgettaire en macro-economische kader dat van de euro zo'n succes heeft gemaakt.", aldus Joaquín Almunia, Europees commissaris voor economische en monetaire zaken.

De euro is in 1999 ingevoerd toen elf landen de bilaterale wisselkoersen van hun munten definitief vastlegden en voor een gemeenschappelijk monetair en wisselkoersbeleid kozen. Zes maanden later is de Europese centrale bank opgericht. In 2002 zijn de bankbiljetten en muntstukken in omloop gebracht. Slowakije zal de euro invoeren tegen een koers van 30,1260 Slowaakse kroon. Vóór Slowakije zijn Slovenië, Cyprus en Malta tot de eurozone toegetreden.

De euro is een groot succes gebleken. Ondanks de moeilijke tijden die wij nu beleven, heeft de eenheidsmunt voor de landen, burgers en bedrijven die er gebruik van maken, in het algemeen meer prijsstabiliteit en lagere rentevoeten opgeleverd dan ooit tevoren. Mede dankzij de euro is een recordaantal van zestien miljoen banen geschapen en zijn we de huidige crisis ingegaan met stevige basisparameters, waaronder het laagste werkloosheidscijfer en de beste begrotingspositie sinds lang. Uiteraard kunnen en moeten we de economische en monetaire unie verder verbeteren zodat zij de komende tien jaar en daarna nog meer succes kan boeken. Dit komt uitvoerig aan bod in de mededeling en het verslag van mei 2008 over tien jaar EMU .

Herdenkingsmunt van twee euro en documentaire over de eenheidsmunt

Om de verjaardag van de euro te vieren, geven de landen van de eurozone vanaf 1 januari in totaal 84 miljoen herdenkingsmunten van twee euro uit. Het ontwerp voor deze munt is door de burgers gekozen via een internetstemming die de Commissie heeft georganiseerd.

Ook is op bestelling een onderhoudende televisiedocumentaire gemaakt over de ontstaansgeschiedenis, de voordelen en de perceptie van de euro. Deze documentaire wordt vandaag uitgezonden en zal op de website van het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken (zie onder) kunnen worden gedownload.

Slowakije klaar voor de omschakeling op de euro

De voorbereidingen op de komst van de euro in Slowakije zijn hun laatste fase ingegaan. Vanaf september zijn de commerciële banken bevoorraad met bankbiljetten en muntstukken, die sindsdien onder winkels en andere bedrijven zijn gedistribueerd zodat zij vanaf 1 januari over wisselgeld in euro beschikken.

Binnen vijf dagen hadden de Slowaakse burgers al meer dan 90% van de 1 200 000 eurominikits gekocht. Zij vinden dat zij goed geïnformeerd zijn dankzij een voorlichtingscampagne die de laatste zes maanden intensiever is geworden en onder meer bestaat uit tv-spots en een rondreizende voorlichtingsbus. De Slowaakse overheid heeft de bezorgdheid om prijsstijgingen serieus genomen en een aantal maatregelen ingevoerd, waaronder een ethische code waarbij bedrijven zich ertoe verbinden de omschakelingsregels na te leven. De prijsaanduiding in euro en in kroon is verplicht vanaf 24 augustus 2008 tot 1 januari 2010. De naleving van de omschakelingsregels wordt nauwlettend gecontroleerd door de Slowaakse handelsinspectie, die sinds augustus meer dan 15 000 winkels en dienstenkantoren heeft bezocht. Wanneer de dubbele prijsaanduiding ontbrak, hebben de inspecteurs die laten aanbrengen. Bovendien hebben zij de prijsontwikkelingen gevolgd in sectoren waar bij eerdere omschakelingen in andere landen problemen zijn geconstateerd (restaurants, kappers, cafés, enz.). Ook de Slowaakse consumentenvereniging speelt een belangrijke rol bij het controleren van prijsontwikkelingen. De Commissie heeft de voorlichtingscampagne actief ondersteund in het kader van de partnerschapsovereenkomst van december 2007.

Ook de bedrijven en overheden hebben zich ruim van tevoren op de komst van de euro voorbereid en hun personeel opgeleid (vooral werknemers die in direct contact staan met het publiek). Uit een enquête van het Slowaakse ministerie van Financiën van midden november blijkt dat zo goed als alle centrale en lokale overheden hun computersystemen uiterlijk op 23 december zullen hebben omgeschakeld en uitgetest.

Om de omschakeling vlot te laten verlopen, zijn de nationale bank van Slowakije en de commerciële banken uitzonderlijk open op 1 januari en tijdens het weekend van 3 en 4 januari.

Voor meer informatie over de omschakeling naar de euro in Slowakije zie IP/08/1959 en:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13563_en. htm

Het achtste verslag van de Commissie over de praktische voorbereidingen op de toekomstige uitbreiding van de eurozone:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article13510_en. htm

De Slowaakse nationale voorlichtingswebsite over de omschakeling:

http://www.euromena.sk/

Zie de website van DG ECFIN voor meer informatie over de euro en zijn voordelen:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/our_currency_en.htm

De aan de tiende verjaardag gewijde "EMU@10"-website:

http://ec.europa.eu/economy_finance/emu10/index_en.htm

Voor de herdenkingsmunt van twee euro:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article11072_en. htm

Voor de documentaire over de euro:

http://ec.europa.eu/economy_finance/emu10/documentary.htm
---

België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

Zie Eurostat News Release nr. 179/2008 van 15 december 2008.

EMU@10 - Tien jaar Economische en Monetaire Unie: successen, knelpunten en nieuwe uitdagingen.