Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 18 DECEMBER 2008
TWEEDE KAMER MAAKT ¤ 1 MILJOEN VRIJ VOOR CERTIFICERING VISSERIJ
De Tweede Kamer heeft vandaag een wijziging van de visserijbegroting voor 2009 aangenomen. Hierdoor wordt 1 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor visserijcertificering. Deze aanpassing volgt op de aankondiging van juni dit jaar dat de Noordzee kottervloot in 2012 deel wil uitmaken van het onafhankelijke certificeringsprogramma voor duurzame visserij van de Marine Stewardship Council (MSC) (1). De financiering voor de visserijcertificering wordt beschikbaar gemaakt via het Europese Visserijfonds. Het besluit zal een enorme impuls geven aan alle Nederlandse visserijsectoren die het MSC traject willen instappen, maar dit vanwege beperkte financiële armslag niet konden.
De aanpassing in de begroting geeft invulling aan een motie van de Tweede Kamerleden Ad Koppejan (CDA), Lutz Jacobi (PvdA) en Ernst Cramer (Christen Unie).
Initiatiefnemer Ad Koppejan zegt: "De Nederlandse visserij heeft het afgelopen jaar grote stappen gemaakt in het doorvoeren van verbeteringen die de duurzaamheid van de visbestanden en van het visserijbedrijfsleven verbeteren. Het maatschappelijk convenant dat de sector, het Wereldnatuurfonds, de Stichting de Noordzee en Minister Verburg (LNV) in juni tekenden, committeert de Noordzeevisserij aan het bereiken van MSC-certificering in 2012 - wereldwijd was dit de eerste keer dat een complete nationale vissersvloot zo'n strategisch initiatief nam. Als erkenning en ondersteuning van dit commitment aan duurzame visserij hebben wij het kabinet gevraagd om in de visserijbegroting ruimte te maken om de duurzaamheidsbeoordeling door een onafhankelijke partij te beoordelen en te certificeren. Deze kans willen wij echter uiteraard niet alleen aan de Noordzeevloot, maar ook andere visserijsectoren bieden".
Rupert Howes, Chief Executive van de MSC voegt toe: "Deze historische zet van de Nederlandse regering zal voor een belangrijk deel van de Nederlandse visserijsector de deur naar certificering openen. Dat is geweldig nieuws. Ik ben ontzettend blij dat het parlement het wijzigingsvoorstel steunde en ik wil de heer Koppejan, mevrouw Jacobi en de heer Cramer dan ook bedanken voor het indienen van de onderliggende motie. Nederland is het eerste land ter wereld dat een strategisch commitment van een dergelijke omvang heeft gemaakt en ik hoop dat vele anderen zullen volgen".
Einde