Gemeente Sittard-Geleen


TASs pilot Limburgse wijkenaanpak; Sittard-Zuid in de lift

Sittard-Geleen, 18 december 2008; Thienbunder, Achtbunder, Sanderbout en de voormalige slachthuislocatie -kortweg TASs- zijn vier bijzondere locaties vol potentieel in Sittard-Zuid. Gemeente Sittard-Geleen, ZO Wonen en de Provincie Limburg hebben gezamenlijk de ambitie voor de toekomst van dit gebied vastgelegd. Partijen hebben hoog ingezet. De ambitie is maximaal. Deze ambitie wordt gedeeld door een breed samengestelde klankbordgroep vanuit de buurt.

De ambitie omvat de herstructurering voor het plangebied TASs met een sociaal en een ruimtelijk programma. De overheden en ZO Wonen gaan omvangrijk investeren in mensen, woningen, voorzieningen en infrastructuur. De ambitie is opgesteld vanuit de gedachte de sterke en bestaande kwaliteiten in TASs te behouden en de zwakke punten te verbeteren of te laten verdwijnen. Juist de bestaande kwaliteiten in Sanderbout maken de herstructurering van TASs heel kansrijk.

Het sociale programma kent drie sporen: de kracht van de eigen identiteit, basiskwaliteit leefomgeving en iedereen doet mee. In het sociale programma wordt de weg waarlangs de sociale ambitie gerealiseerd wordt beschreven. Samen met bewoners en maatschappelijke organisaties wordt binnenkort gestart met het opstellen van het uitvoeringsplan met concrete activiteiten en projecten. De doorlooptijd van het sociale programma is naar verwachting vijf jaar.

In het Ambitiedocument is in het Masterplan Sittard-Zuid de uitwerking van het ruimtelijk programma vastgelegd. Per deelgebied is een karakteristiek benoemd, bijvoorbeeld 'stadse starters' of 'ondernemende volksbuurt'. Ook is de locatie aangewezen voor de bouw van een brede maatschappelijke voorziening. De slachthuislocatie is aangewezen voor de overige voorzieningen, zoals het winkelcentrum en mogelijk seniorenwoningen. Thema is verdunnen, vergroenen en verduurzamen. Het nieuwbouwbouwprogramma omvat 190 woningen, waarvan 60% sociale huur. Er zullen ongeveer 450 woningen gesloopt worden. Voor alle woningen geldt dat deze levensloopbestendig, energiezuinig en duurzaam gebouwd worden. Naar verwachting kan in 2010 gestart worden met de bouw van de eerste woningen en de brede maatschappelijke voorziening.

Limburgse wijkenaanpak

TASs is de eerste wijk, die in het kader van de Limburgse wijkenaanpak mag rekenen op de ondersteuning van de Provincie Limburg. De Limburgse wijkenaanpak richt zich op die plekken waar de nood het hoogst is, waar de leefbaarheid van wijken in Limburg onder druk staat. De wijkenaanpak sluit aan bij de majeure fysieke en sociale opgaven waar de partijen, betrokken bij TASs, voor staan. De provincie biedt als één van de partners de helpende hand. Dit doet zij met kennis, kunde en kassa. Daarmee is TASs de pilot van de Limburgse wijkenaanpak.