Halsema bepleit uitbreiding fonds Digitale Pioniers
18 december 2008
Er is weer volop discussie over de vraag hoe de pluriformiteit van de schrijvende pers beschermt moet worden. Kranten en weekbladen hebben het moeilijk; mediaconcentraties, vercommercialisering en sterk gestegen papierprijzen bedreigen zelfs het voortbestaan van sommige titels.
Dit is op zich geen nieuw verschijnsel. Midden jaren zeventig kwam de Tijd in financiële problemen en werd mede in reactie daarop de stichting Bedrijfsfonds voor de Pers opgericht. Jaren later, ontstond er door de opkomst van internet ook een discussie over het veilig stellen van voldoende pluriforme en publieke ruimte op het internet. De vrees was dat door de commercialisering van internet de publieke digitale activiteiten van bijvoorbeeld kranten slecht van de grond zouden komen. In reactie nam de Tweede Kamer tot twee maal toe een motie van het Kamerlid Halsema aan, waarin een stimuleringsfonds voor publieke digitale content werd bepleit (Kamerstuk, 27088 nr. 14 en 28000 VIII nummer 34).
In reactie op deze moties liet het kabinet een onderzoek doen door TNO, dat concludeerde dat de meeste innovatie niet bij de grote instituten maar bij burgers zelf vandaan kwam (het nieuwe domein). Daarom is er besloten tot oprichting van het fonds Digitale Pioniers met kleine bedragen voor kleine maatschappelijke organisaties. Op zich is het succesvol; jaarlijks wordt ongeveer 700.000 aan subsidies door OCW uitgekeerd, maar het blijft kleinschalig en wordt bovendien met opheffing bedreigd.
GroenLinks vreest dat de harde concurrentiestrijd tussen de media er toe kan leiden dat vooral marktfactoren bepalend worden voor het voortbestaan van geschreven kwaliteitsjournalistiek. Uiteraard ligt er bij kranten en opiniebladen veel eigen verantwoordelijkheid, is rechtstreekse subsidiering omgewenst en moet actieve overheidsbemoeienis met de media voorkomen worden. Maar als het publieke belang van een pluriform aanbod, zoals nu, in het geding is, mogen reclame-inkomsten niet alles bepalend zijn. Dan is een breder opgezet én onafhankelijk stimuleringsfonds met een stevig budget de beste weg.
GroenLinks bepleit daarom een flinke uitbreiding van het bestaande fonds Digitale Pioniers. Het is beter dit fonds te versterken en onder de aandacht van de kranten te brengen, dan weer een of meer aparte fondsen op te richten, zoals de minister en sommige Kamerfracties bepleiten.
Femke Halsema
GroenLinks