Ingezonden persbericht
Nr. 306
Hilversum, 18 december 2008
EO IN 2009: NIEUWE EN EERLIJKE PROGRAMMA'S
In een winters kerstdecor presenteerde de Evangelische Omroep deze middag de programmering voor 2009 aan de pers. Een scala aan nieuwe en eigenzinnige programma's passeerde de revue. De persbijeenkomst opende met hét kerstverhaal: een voorproefje op de film The Nativity Story die de EO op Eerste Kerstdag uitzendt. Als een rode draad liep Kerst ook door de rest van presentatie heen. De komst van Jezus Christus als Verlosser in deze wereld, blijft immers de belangrijkste boodschap en inspiratiebron van de EO. Over de EO in 2009 zei directeur Arjan Lock: "We laten de kwetsbare kanten van het leven zien; eerlijke televisie waarin we lastige onderwerpen durven te benoemen en maatschappelijke thema's agenderen".
De Kist
Een nieuw programma waar dit zeker voor geldt is: De Kist. Vanaf het voorjaar 2009 reist Herman Wegter in een Fiat 500 door Nederland. Bovenop zijn auto vervoert hij een doodskist. Het vormt de aanleiding om dieper met bekende Nederlanders in gesprek te raken over hun beeld bij de dood. Herman: "De dood hoort bij het leven en mag dus een onderwerp zijn voor gesprek. De gesprekken die ik met de mensen heb, zijn luchtig en humoristisch, maar ook heel persoonlijk confronterend."
Darwinjaar
Op 6 januari verzorgt de EO in een speciale aflevering van Het Elfde Uur de aftrap van het Darwinjaar op televisie. Deelname aan dit debat schuwt de omroep niet. Verschillende programma's - van jongerenplatform ontopic tot Nederland Zingt of 't Zal je maar gebeuren - besteden in 2009 aandacht aan dit actuele onderwerp.
Van Rossem in Amerika
In Van Rossem in Amerika, nieuwkomer die start in januari, worden Amerikaanse christenen uitgedaagd te vertellen over hun geloof en hoe zij hier invulling aan geven in het dagelijks leven. De kritische Amerika-deskundige Maarten van Rossem onderzoekt op eigen wijze hoe Amerikaanse christenen geloven. Het resultaat is een eerlijk beeld van christelijke dilemma's en getuigenissen.
40 dagen zonder seks
Niet nieuw, maar wel spraakmakend, is in 2009 een nieuwe serie van 40 dagen zonder seks. Arie Boomsma ontmoet wederom jongeren die eens op een andere manier tegen seksualiteit en liefde aan willen kijken. Meer dan eerst duikt Boomsma in de totale leefwereld van de jongeren, om zo een totaalbeeld te krijgen van de verschillende jongerenscènes.
Meer nieuwe formats
Meer nieuwe formats die langskwamen tijdens de perspresentatie waren onder andere:
- Wat doen we met de erfenis; waarin Marion Lutke mensen portretteert die het nalatenschap van een dierbare op een goede manier willen verdelen.
- Ontopic; een jongerendiscussieprogramma over alle actuele thema's. Arie Boomsma gaat het gesprek aan met jongeren van diverse achtergronden.
- Checkpoint; een stoer jongensprogramma over wijzer worden door van alles uit
te proberen. "Don't try this at home", maar wel in Checkpoint met Klaas van
Kruistum.
- Juliana II; een vervolg op de succesvolle eerste serie en na het boek van Cees Fasseur actueler dan ooit.
- Boeren en Baronnen; een programma over het leven van landgoedeigenaren en hun
bezit.
---
Noot voor redactie,