Gemeente Berkelland


Persbericht
17 december 2008

College Berkelland stelt regels voor het stoken van (paas)vuren vast

Burgemeester en wethouders hebben de regels voor het stoken van (paas)vuren definitief vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met de opmerkingen die tijdens de inspraakperiode zijn gemaakt. Alleen in bepaalde gevallen mag nog worden gestookt.

Notitie
De regels staan in de Notitie verbranden van afvalstoffen buiten inrichtingen. In deze notitie staat wanneer en hoe snoeihout en hout met een besmettelijke ziekte mogen worden verbrand. Ook staat er in welk hout bij openbare en particuliere paasvuren mag worden verbrand. Burgemeester en wethouders geven ook aan hoe zij denken over het geven van een bijdrage (in geld of op een andere manier) voor het houden van openbare paasvuren.

Van twee ontheffingen naar één ontheffing
Nu moeten voor het verbranden van snoeihout twee ontheffingen worden aangevraagd: een ontheffing op grond van de Wet milieubeheer en een ontheffing op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Burgemeester en wethouders willen nu de ontheffing op grond van de APV vervangen door algemene voorwaarden in de APV. Als aan die voorwaarden wordt voldaan hoeft geen ontheffing op grond van de APV te worden aangevraagd. Er is dan alleen nog maar een ontheffing op grond van de Wet milieubeheer nodig. Voor het aanvragen van die ontheffing hoeft geen leges te worden betaald.

Waarvoor kan ontheffing worden verleend
Een ontheffing voor het verbranden kan worden verleend in de volgende gevallen: . verbranding van hout van snoeiwerkzaamheden, die nodig zijn voor het onderhoud van stukken landschap die waardevol zijn. Het gaat dan om onderhoud van kleine landschapselementen, zoals houtsingels en bosjes. . verbranding van snoeihout dat overblijft na het rooien van bomen en struiken bij het onderhouden van kleine landschapselementen. . openbare en particuliere paasvuren.
. als sprake is van besmettelijke houtziekten waardoor vervoer van het hout niet mogelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bacterievuur/perevuur, iepenziekte, loodglans en fruitkanker. Verbranden mag dan alleen met een verklaring van een medewerker van de gemeente Berkelland.

Paasvuren
Er mogen openbare en particuliere paasvuren worden gehouden. Een openbaar paasvuur is meestal groot en wordt speciaal voor publiek gebouwd. Een particulier paasvuur is niet voor publiek bedoeld. Het hout voor openbare paasvuren mag alleen bestaan uit snoeihout van landschappelijk onderhoud. Ook snoeihout uit particuliere tuinen mag naar de openbare paasvuren worden gebracht. Bij particuliere paasvuren mogen alleen snoeihout van landschappelijk onderhoud en snoeihout uit de eigen tuin worden verbrand.

Afvoer snoeihout van de gemeente naar paasvuren
De gemeente voert haar snoeihout af naar de openbare paasvuren in de buurt van de plaatsen waar wordt gesnoeid. Op deze manier hoeft het hout niet ver te worden vervoerd. Het hout wordt in overleg met de paasvuurbouwers verdeeld over de paasvuren.

Geen bijdrage van de gemeente voor paasvuren
Vanaf 2009 geeft de gemeente geen bijdrage meer voor openbare paasvuren. Niet in geld, maar ook niet op een andere manier. De gemeente geeft in 2009 dan ook geen geld meer voor het paasvuur in Lochuizen. De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) zorgt voor het paasvuur in Eibergen. De VAN doet ook ander werk voor de gemeente en wordt daarvoor door de gemeente betaald. In 2009 wordt het paasvuur opgenomen in de overeenkomst tussen de VAN en de gemeente.

Inspraak
De notitie heeft ter inzage gelegen. Er is ook een inspraakavond gehouden. Iedereen kon toen opmerkingen over de notitie maken. Een aantal mensen heeft dat ook gedaan. De notitie is naar aanleiding van de inspraak hier en daar veranderd. Het gaat niet om grote veranderingen.

Handreiking van het ministerie van VROM
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) wil dat de gemeenten zoveel mogelijk dezelfde regels voor het verbranden maken. Het ministerie heeft daarom een voorbeeld van een regeling gemaakt. In dit voorbeeld staat wat de gemeente minstens moet regelen. De notitie is hier en daar aangepast aan het voorbeeld van het ministerie. Ook hier gaat het niet om grote veranderingen.

Gemeenteraad
De notitie kan pas worden uitgevoerd als de raad heeft besloten om de APV te veranderen. Op 20 januari 2009 zal de raad een besluit nemen.


---