Gemeente Venray


18 december 2008

Leefbaarheid in kaart

Het college van B en W van Venray heeft de Eindrapportage Leefbaarheidonderzoek 2008 voor de Venrayse wijken en dorpen vastgesteld. De voornaamste algemene conclusies gaan over de fysieke en sociale structuur en over de ontwikkeling van de inwoneraantallen in de 10 wijken en 10 dorpen. Deze informatie biedt de basisingrediënten voor toekomstig te realiseren leefbaarheidbeleid, dat uiteindelijk z'n vertaling krijgt in Wijk - en Dorp Ontwikkeling Plannen (WOP's en DOP's).

De eindrapportage leefbaarheid vormt de opbrengst van een uitgebreid onderzoek dat in 2008 in de in totaal 20 kernen van Venray. Daarnaast is het onderzoek ook uitgevoerd in de drie dorpen die vanaf 1 januari 2010 deel uit maken van de gemeente Venray: Blitterswijck, Geysteren en Wanssum. De eindrapportage voor deze dorpen wordt binnenkort door B en W van Meerlo-Wanssum vastgesteld.

Onderzocht is hoe het staat met het beleid en de praktijk van het Sociaal klimaat, de Veiligheid, het Voorzieningenniveau, het Werkklimaat en het Bestuurlijk klimaat in de in totaal 23 kernen van de toekomstige fusiegemeenten. Voor het overige passeert er een breed scala aan aandachtspunten en kansen, variërend van verkeerssituaties, zwerfafval, openbaar vervoer, wijkvoorzieningen en sociale samenhang en betrokkenheid in de wijk.

De zorg voor leefbaarheid in kernen en wijken is verwoord in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en behoort tot de prioriteiten van de beide gemeenten. Het Leefbaarheidonderzoek 2008 heeft op verzoek van de betrokken wijken en dorpen - in afwijking van de leefbaarheidmonitor 2001 - een sterk pragmatische en actiegerichte opzet en uitvoering gekend.

Het onderzoek resulteert dan ook in `agendapunten' per kern en per beleidsthema. Een agendapunt is een onderwerp, zijnde een voorgenomen plan, een behoefte, een feit of signaal, dat tijdens het Leefbaarheidonderzoek naar voren is gekomen uit het overleg met bewoners, professionals en uit de inventarisatie van documenten. Gezien de diversiteit tussen de verschillende kernen, heeft het leefbaarheidonderzoek ook een diversiteit aan agendapunten opgeleverd. Deze agendapunten moeten gezien worden als versterking van de in een aantal kernen al bestaande WOP's en DOP's en als de opmaat naar integrale WOP's en DOP's in de andere kernen. Het is aan de betrokken partijen om de verschillende aandachtspunten voor toekomstig beleid al dan niet daadwerkelijk op (al dan niet korte) termijn op de agenda te plaatsen en hier besluiten over te nemen.