Gemeente Lingewaard


Op 6 november 2008 is op de informatieve avond voor de raad het rapport Dijk als as van ontwikkeling gepresenteerd. Het rapport is een verdere uitwerking van ons Landschapsontwikkelingsplan (LOP) voor de gebiedsopgave van de Dijkzone. In 2009 zal over het rapport nog besluitvorming plaats moeten vinden.

Het rapport kan gezien worden als een landelijk vernieuwend inspiratiestuk dat een lans breekt voor een nieuwe stijl van omgaan met ruimtelijke vernieuwing. De dijk als landschapszone en historische/toekomstige economische ontwikkelingsas is beschreven. Het beschrijft de opgaven op het gebied van water (ruimte voor de rivier) ecologie (EHS), economie (o.a. toerisme, glastuinbouw, woningbouw) en tracht door één en ander te combineren kansrijke oplossingen te bieden.

Kortom het rapport wil een handreiking geven en als inspiratie dienen voor ruimtelijke vernieuwing, gebaseerd op de eigen identiteit van het gebied en gericht op het realiseren van ruimtelijke kwaliteit en ontwikkelen van een nieuwe economie.

Zoals al aangegeven dient het rapport gezien te worden als een een inspiratie-document voor plannen en ideeën die o.a. via de Structuurvisie, herstructurering glastuinbouw,
LOP-uitvoeringsprogramma nader kunnen worden uitgewerkt.

Voor meer informatie over LOP, klik hier.

download Rapport "Dijk als as van ontwikkeling" (12 mb)