#GAIA feed
___________________
Persbericht © GAIA
18 december 2008
Nieuwste GAIA-eindejaarscampagne tegen foie gras:
Degusteer de Faux Gras de GAIA en gun eenden en ganzen ook een fijne
kerst
Ex-eendenvetmester getuigt: "Op het ogenblik dat het dier niet meer
kan, slaan wij toe, dat is de schok van de gavage"
GAIA heeft vandaag haar nieuwe campagne tegen het dierenleed voor
foie gras gelanceerd met een persconferentie in de Bioshop te
Brussel. Deze campagne staat in het teken van diervriendelijke
alternatieven. Voor de gelegenheid stelde GAIA een `eigen product'
voor, de "Faux Gras de GAIA". "Als voorbeeld van een lekker en
feestelijk alternatief."
De "Faux Gras de GAIA" is bedoeld als aandachtstrekker, maar daarom
niet minder echt.
Als welgekomen bonus zal de "Faux Gras de GAIA" (normaal gesproken
vanaf vrijdag) voor slechts 2,19 euro ook te koop zijn in
verschillende winkels van Bio Shop en Origin'O (de opbrengst gaat
naar GAIA-acties tegen foie gras). Zolang de voorraad strekt. Meer
informatie daarover op de gloednieuwe website: www.fauxgras.be en
op 02/ 245 29 50.
Speciale gast op de persconferentie was Philippe Lapaque, een
Franse ex-vetmester van eenden uit de streek van Pau. Hij getuigde
over het leed van de eenden, die hij als "gaveur" vetmestte voor
foie gras merken, die ook in België te koop zijn in
grootwarenhuizen. "De eenden worden ziek gemaakt, ineengezakt,
uitgeput, ze happen naar lucht en ze kunnen niet meer," verklaarde
Lapaque. "De dieren lijden in stilte, maar ze lijden wel echt." Dat
illustreerde GAIA met nieuwe, in 2008 undercover gefilmde beelden,
van de toestand in Franse bedrijven, die ook voor de Belgische
markt produceren.
Philippe Lapaque, Michel Vandenbosch en Sébastien
Arsac ( Stop Gavage )
"Meer dan ooit zijn we vastbesloten een einde te maken aan het
onweerlegbare lijden van eenden en ganzen in de intensieve
productie van foie gras," zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "In elk
geval moeten de meest intensieve en wrede systemen gebannen worden.
We willen "diervriendelijke(re) alternatieven op de
maatschappelijke en politieke agenda plaatsen."
Deze namiddag hebben GAIA en Philippe Lapaque een onderhoud op het
kabinet van minister voor dierenwelzijn Onkelinx.
Met een radiospot , die de komende dagen op verschillende zenders
wordt uitgezonden, advertenties in 8 Vlaamse en Franstalige
kranten, die tussen 19 en 22 december
verschijnen, moedigt GAIA de mensen aan om voor een diervriendelijk
alternatief te kiezen en geen foie gras te eten. Met de kerst- en
eindejaarsperiode zal in 7 Vlaamse en Waalse steden (Antwerpen,
Luik, Hasselt, Namen, Marche-en-Famenne, Kortrijk en Bergen) een
mobiel scherm van 7 m2 rondrijden dat voortdurend beelden van de
campagne en het dierenleed bij de productie van foie gras toont.
GAIA-actievoerders delen flyers uit en de mensen zullen hun vingers
kunnen aflikken van de "Faux Gras de GAIA", overheerlijk op toast,
en gegarandeerd zonder dierenleed!
Toelichting: - Zet Faux Gras de GAIA op uw feestmenu
GAIA maakt dankbaar gebruik van een reeds bestaande plantaardige
paté van Tartex, met de uitdrukkelijke toestemming van het bedrijf.
- Franse ex-vetmester van eenden getuigt over dierenleed
Philippe Lapaque werkte enkele jaren geleden als professioneel
vetmester van eenden voor Euralis, de belangrijkste producent van
foie gras. Hij getuigt over zijn ervaringen tussen januari 2003 en
eind 2003, de periode waarin hij onder contract stond bij
Grimaud-Montfort, een filiaal van Euralis.
Lapaque: "In het begin slagen sommige eenden er nog in om zich zo
goed en zo kwaad als het kan om te draaien, maar snel komen ze
helemaal vast te zitten in hun kooi. In het begin kwam het ook vaak
voor dat de krop en de huid van de dieren verwond werd... In dat
geval hecht men het dier onverdoofd, of men doet gewoon niets en
men let meer op de volgende keer, of het dier sterft. De eenden
worden ziek gemaakt, ineengezakt, uitgeput, ze happen naar lucht en
ze kunnen niet meer. Op het ogenblik dat het dier niet meer kan,
slaan wij toe, dat is de schok van de `gavage'."
- Nieuwe undercover beelden
Zijn getuigenis wordt ondersteund door nieuwe beelden die de
erbarmelijke levensomstandigheden tonen van eenden in de
vetmesterijen van Euralis voor foie gras. Ze werden undercover
gefilmd in Frankrijk in 2008 in drie vetmesterijen onder contract
bij Euralis. Euralis levert foie gras zowel voor het merendeel van
de verschillende merken als voor zijn eigen merken: Montfort,
Rougié, Bizac en Pierre Champion. Twee van deze eigen merken worden
ook in België verkocht: Montfort in Cora en Champion en Bizac in
Cora.
- (Op sterven na) dood
De beelden tonen meerdere dode en zo goed als dode dieren,
individueel opgesloten in uiterst kleine kooien, waarin ze zich
niet eens kunnen omkeren of hun vleugels strekken (een leghen in
een batterijkooi heeft meer ruimte!). De eenden krijgen een 20 cm
lange metalen buis tot in de voormaag ingebracht, waarna de
pneumatische dwangvoedermachine een vette maïsbrij naar binnen
spuwt. Met zo'n machine worden tot 900 eenden per uur onder dwang
gevoederd.
- Dieren lijden voor alle merken foie gras
De productie van alle merken foie gras gaat gepaard met dierenleed.
Als gevolg van het (pneumatische) voederen onder dwang wordt
"leversteatose" ontwikkeld, een pathologische vervetting van de lever,
waardoor deze spectaculair (tot 10 x) in omvang toeneemt. De foie gras
eenden ondergaan elke keer opnieuw een thermische shock, zodat ze
happen naar lucht. Naarmate de dwangvoederperiode (12 dagen) vordert,
en de longen steeds grotere rechtstreekse druk van de enorm vergrote
lever moeten verwerken (eenden hebben geen diafragma), raken ze steeds
meer in chronische ademnood, en happen ze voortdurend naar lucht.
GAIA