Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Inspraakmiddag speelzones

print
18 december 2008
Kinderen uit de K-buurt (Meerwijk Oost), omgeving Wilgenhof (De Kwakel) en de Nicolaas Beetslaan en Staringlaan (Zijdelwaard) hebben op woensdagmiddag 10 december hun mening gegeven over de inrichting van de geplande speellocaties in hun buurten.

Kinderen, ouders en omwonenden van de genoemde locaties waren per brief uitgenodigd om mee te beslissen over de inrichting.

In totaal zijn er 46 speelzones in de gemeente waarvan er in 2008 drie zijn uitgekozen om heringericht te worden.

Het speelbeleidsplan gaat uit van twee speellocaties per zone: een bestaande en een nieuwe locatie. De inspraakmiddag op 10 december is redelijk goed bezocht. Alle kinderen mochten aangeven welk ontwerp ze het mooiste en vooral het leukste vinden. Dit ontwerp konden ze op een vel papier tekenen en inleveren.

Er waren voorstellen van zes fabrikanten te zien. De ontwerpen stonden levensgroot opgesteld en het was voor de kinderen moeilijk kiezen uit een sprookjesstoel en een klein draakje, veerwipjes, een huppelplaat en een vogelnestschommel.

Tom en Luc Groen uit de K -buurt waren met hun moeder gekomen. Zij vertelt: `Het is leuk dat we erbij betrokken worden en mijn zoons die echte buitenmannen zijn hadden weinig moeite met kiezen. Wat me opvalt is dat sommige ontwerpen een gevaarlijk onderdeel hebben, zoals een vreemd gevormde glijbaan die voor de jongste kinderen gevaarlijk kan zijn. Mijn zoons hebben aangegeven de Agito het leukste te vinden en we hopen natuurlijk dat dit ontwerp wordt uitgevoerd in onze buurt!' Zowel Tom als Luc gingen allebei aan de slag met de kleurpotloden om te tekenen wat ze graag willen zien in de buurt.

Het echtpaar Broekhuizen woont aan de Nicolaas Beetslaan en kijkt uit op het pleintje waar de kinderen komen spelen. Mevrouw Broekhuizen vertelt: `We hebben geen kleine kinderen meer maar we waren wel uitgenodigd. En omdat we aan het pleintje wonen zijn we heel benieuwd wat er neergezet wordt voor de kinderen. Wat ons betreft is het heel positief dat de gemeente op deze manier de kinderen inspraak geeft en er weer een ingericht speeltuintje komt. Alle speelmaterialen zijn destijds weggehaald en er is niets voor teruggekomen. Dat hebben we heel jammer gevonden. Ook al hebben wij geen eigen kleine kinderen, we vinden het wel leuk om naar spelende kinderen te kijken.'

Petula van der Maarl was met zes kinderen onder wie haar eigen kinderen, gekomen om de ontwerpen voor de K buurt te bekijken. Petula: `Ik moet zeggen dat er heel mooie ontwerpen tussen zitten en wat dat betreft is de keus enorm vooruitgegaan. Ook het kunstgras dat als ondergrond gebruikt wordt, vind ik erg prettig. De kinderen spelen nu bij slecht weer in een modderveld. Wat ik wel jammer vind is dat alleen kinderen tot 8 jaar mochten meedenken en oudere kinderen niet. Die kinderen waren zeven jaar geleden namelijk ook al de dupe.' De kinderen die met Petula mee waren gekomen konden het niet direct eens worden over de ontwerpen: er viel zoveel te kiezen!

De driejarige Teun en zijn vierjarige zusje Tanja Valkenburg waren samen met hun vader, Gerrit naar de inspraakmiddag gekomen. Het gezin Valkenburg woont aan de Nicolaas Beetslaan. Gerrit: `Ik ben destijds ook naar de inspraakavond gegaan en daarom vond ik het niet meer dan logisch op deze uitnodiging in te gaan. Het is een leuk idee kinderen te laten meebeslissen, maar mijn kinderen zijn echt nog wat te jong om hun favoriete ontwerp te kunnen natekenen.' Gelukkig kon Gerrit wel opmaken uit zijn kinderen wat zij het leukste ontwerp vinden voor de Nicolaas Beetslaan: wat hen betreft wordt het type Ovaal. En dat heeft Gerrit dus opgeschreven!

Uitslag kinderinspraak

De meest favoriete ontwerpen zijn te zien op de website:www.uithoorn.nl/speelbeleidsplan.

De speelplekken worden in het voorjaar van 2009 ingericht.

^

* Speelbeleidsplan Uithoorn: Inspraakmiddag speelzones