JSF scoort beste in kandidatenvergelijking
De F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), voldoet het best aan de eisen die Nederland stelt aan de opvolger van de F-16. Dat blijkt uit de resultaten van de kandidatenvergelijking die staatssecretaris Jack de Vries vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. "De F-35 is het beste multi-role gevechtsvliegtuig en kan rond 2015 alle zes hoofdmissies zonder meer succesvol uitvoeren. Ook is bij de F-35 de operationele beschikbaarheid het grootst. Daarnaast zijn de investeringskosten voor de F-35 het laagst en zijn de totale levensduurkosten naar verwachting het laagst."
Met de afronding van de kandidatenvergelijking is voldaan aan de toezegging aan de Tweede Kamer, deze voorafgaand aan de definitieve aanschaf van de twee JSF testtoestellen te laten plaatsvinden. Dit is voorzien voor uiterlijk eind april 2009.
De kandidatenvergelijking is een vervolg op de kandidatenevaluatie uit 2001, waarbij de JSF ook als beste toestel voor de beste prijs uit de bus kwam. In 2002 besloot het kabinet mee te doen aan de ontwikkeling van dit jachtvliegtuig. Dit besluit werd toen grotendeels ingegeven door de wens om de Nederlandse luchtvaartindustrie een kans te geven orders te verwerven in het project. In het huidige coalitieakkoord is voorzien dat het kabinet in 2010 een definitief besluit neemt over de vervanging van de F-16 op basis van een vergelijking van kwaliteit, prijs en levertijd.
De vergelijking, die ging tussen de Advanced-F-16, de F-35 en de Gripen Next Generation, is in samenwerking met TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) en NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium) uitgevoerd en begeleid door de auditdiensten van Defensie en Economische Zaken. Op verzoek van de Kamer heeft de firma RAND Europe het verloop van de vergelijking gevolgd. Zowel de auditdiensten als RAND oordelen in hun rapporten dat de kandidatenvergelijking transparant en objectief is uitgevoerd en dat de rapporten de uitkomsten van de vergelijking accuraat weergeven. Vanwege de lange termijn van dertig jaar die met het project gemoeid is, zijn er bij de berekening van de levensduurkosten onzekerheidsmarges gehanteerd.
Noot voor redacties (