Leefbaar Rotterdam


donderdag, december 18, 2008

Rotterdamse kerstmarkt wederom geen succes

Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag aan het college gevraagd hoe zij over de kerstmarkt op de Lijnbaan en het Binnenwegplein denkt. Van Schaik is zelf bij de winkeliers langsgegaan om navraag te doen. Hieruit bleek dat 70% van de winkeliers teleurgesteld zijn over de kerstmarkt zoals hij er nu bij staat. Daarnaast zorgt de kerstmarkt voor een aantal winkeliers zelfs voor omzetverlies.

Kerstmarkten toveren doorgaans in vele steden van het land het centrum om tot sfeervolle, winterse locaties. Al sinds een aantal jaren wil het in Rotterdam maar niet lukken om dit voor elkaar te krijgen. In Rotterdam is het zelfs gelukt om met een kerstmarkt een verpaupering van het centrum te veroorzaken. De paar houten keetjes bieden de bezoekers een troosteloze aanblik en verkopen vaak niet eens kerstspullen. Het ontbreekt er aan een kerstboom, zelfs de glühwein is ver te zoeken en een kerstmuziekje zou al meer sfeer bieden.

Wethouder Harbers (VVD) gaf aan dat de kerstmarkt wordt georganiseerd door een particuliere organisatie in opdracht van de winkeliersvereniging. Van Schaik heeft echter persoonlijk navraag gedaan bij de winkeliers en het blijft een feit dat de winkeliers ontevreden zijn. Behalve de winkeliers zijn er ook een aantal exploitanten van de kerstmarkt die hun vertrek al hebben aangekondigd of aangegeven hebben volgend jaar niet meer terug te komen.

Harbers heeft toegezegd dat hij met de winkeliers om de tafel gaat zitten om te kijken hoe het volgend jaar beter kan. Maar ja, dat zei hij vorig jaar ook.