Senternovem


18-12-2008 | Minister Van der Hoeven bij HVC

Op maandagmiddag 15 december 2008 bracht minister Van der Hoeven van Economische Zaken een werkbezoek aan Noord-Holland. Het bezoek stond in het teken van duurzame energie. De minister is ook bij Huisvuilcentrale NV (HVC) geweest, waar zij voorbeelden van duurzaamheid en innovatie kwam bekijken. Vooral het nieuwe HVC-project groen gas en de levering van warmte hadden de speciale interesse van de minister.
[Bezoek%20minister%20Van%20der%20Hoeven%20aan%20HVC%20-_tcm24-289023.j pg]
Minister Van der Hoeven krijgt een rondleiding over het HVC-terrein

Directeur Verwerking Jan Peter Born leidde minister Van der Hoeven rond door de bio-energiecentrale, waarmee HVC groene elektriciteit en warmte opwekt. De bio-energiecentrale levert een CO2-winst van bijna 100.000 ton per jaar op ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Brandstof van de toekomst
Algemeen directeur Wim van Lieshout gaf een presentatie over de rol van HVC in de energietransitie. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt nieuwe technologie om uit biomassa methaanrijk gas te produceren. HVC wil samen met ECN deze vergassingstechnologie in de praktijk gaan toepassen.
Met dit 'groene' gas kan het gebruik van fossiel aardgas worden teruggedrongen. Groen gas kan worden opgewerkt tot een brandstof die geschikt is voor voertuigen die met aardgas worden aangedreven. Deze technologie trok de bijzondere belangstelling van minister Van der Hoeven.
Verwacht wordt dat commerciële productie van groene energie binnen tien jaar mogelijk is. Bij HVC nam de minister hier vast een voorschot op door deze 'brandstof van de toekomst' te tanken.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

HVC