Gemeente Hoorn


18 december: presentatie conceptwijkplan Grote Waal

11 december 2008 - Op donderdag 18 december organiseert de gemeente Hoorn een wijkbijeenkomst voor alle inwoners van de Grote Waal. Tijdens deze avond wordt het conceptwijkplan Grote Waal 2009 -2012 gepresenteerd. Hierin staat beschreven hoe de leefbaarheid en veiligheid in de Grote Waal de komende vier jaar verder wordt verbeterd. De wijkbijeenkomst vindt plaats in de grote zaal van het wijkcentrum Grote Waal, Grote Beer 3. De inloop is om 19.30 uur en de bijeenkomst start 20.00 uur.

Het conceptwijkplan Grote Waal voor de komende vier jaar geeft op hoofdthemas inzicht in de leefbaarheid en veiligheid van de wijk en hoe deze verbeterd kunnen worden. Het bijbehorende uitvoeringsplan bevat de acties voor de komende twee jaar. Daarbij lopen de acties uiteen van een geschikter tijdstip voor het mechanisch snoeien tot het ontwikkelen van een toekomstvisie voor de Grote Waal.

Voor de Grote Waal staat onder andere op het programma: Meer verlichting op donkere plekken in de wijk Aanpak van jongerenoverlast Tegengaan van brommeroverlast Controles op snelheidsovertredingen Renovatie van de flats aan de Astronautenweg Renovatie van het parkje bij de Boogschutter en Waterman Renovatie van speelplekken Aanleg trapveld/ Cruyff Court Volwaardig jongerencentrum Activiteiten ter bevordering van integratie

Het merendeel van de activiteiten wordt gefinancierd uit de reguliere budgetten van de gemeente, politie, stichting Netwerk en IntermarisHoeksteen. Daarnaast is een budget van 100.000 euro beschikbaar voor extra maatregelen uit het wijkplan.

Het conceptwijkplan Grote Waal wordt uitgereikt bij het begin van de wijkbijeenkomst. Het ligt vanaf vandaag ter inzage in het stadhuis, Nieuwe Steen 1 en in het wijkcentrum Grote Waal, Grote Beer 3. Er is ook een digitale versie beschikbaar via www.hoorn.nl.

De nieuwe wijkaanpak Een schone, hele en veilige leefomgeving in elke wijk is een van de prioriteiten van het gemeentebestuur van Hoorn. Op de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder na, wordt nu in alle wijken in Hoorn gewerkt met de nieuwe wijkaanpak. In deze aanpak staan centraal: het samenwerken van de (in de wijk) actieve organisaties in één wijkteam, en het samen met de bewoners maken en (deels) uitvoeren van het wijkplan om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren.

Het wijkteam bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, politie, stichting Netwerk en Intermaris Hoeksteen. Per wijk spreekt men met het wijkoverlegorgaan af of het deel wil uitmaken van het wijkteam.

De wijkaanpak start met het peilen van de ervaringen en meningen van bewoners per buurt. In elke buurt gaat het wijkteam in gesprek met bewoners over de leefbaarheid en veiligheid in hun eigen buurt. Tijdens deze gesprekken komen onderwerpen ter sprake als woningen en woonomgeving, groen- en speelvoorzieningen, scholen, winkels en andere voorzieningen, samenleven van allochtonen en autochtonen, betrokkenheid bij de buurt, vervuiling, overlast van activiteiten, criminaliteit, veiligheidsgevoel en verkeersoverlast. Ook kunnen buurtbewoners via een vragenlijst hun meningen geven.

Het wijkteam gebruikt deze informatie om te bepalen welke acties nodig zijn om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Ook maakt het team gebruik van de uitkomsten van een onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid dat elke twee jaar onder ruim 5.000 inwoners van Hoorn wordt gehouden. Verder dient als input de reacties, klachten, waarnemingen die de in de wijk actieve organisaties gedurende het gehele jaar binnenkrijgen.

Op basis van al deze informatie stelt het wijkteam een wijkplan op. Het wijkplan is voor vier jaar. Het uitvoeringsplan wordt voor de eerste twee jaar opgesteld. Na afloop van deze twee jaar volgt een evaluatie met de bewoners. Dan wordt besproken welke acties in de volgende twee jaar gedaan moeten worden.

Het conceptwijkplan en het uitvoeringsplan bespreekt het college van burgemeester en wethouders met de wijkbewoners in een wijkbijeenkomst. Daarbij zijn ook de vertegenwoordigers van politie, stichting Netwerk, Intermaris Hoeksteen, en het wijkoverlegorgaan aanwezig. Na vaststelling van het wijkplan door college en gemeenteraad gaat de uitvoering van de plannen in de wijk van start. Het wijkteam komt elke zes weken bij elkaar om de voortgang van de uitvoering te bewaken en nieuwe zaken met elkaar te bespreken en af te stemmen.