NCRV

Themakanaal Geloven

Afsluiting Jaar van het religieus erfgoed

Donderdag 18 december

09.00 uur en 18.00 uur

Ons Nederlandse religieus erfgoed staat onder zware druk, daarom werd het jaar 2008 uitgeroepen tot Het jaar van het religieus erfgoed. Om stil te staan bij het behoud van onze kerken, synagogen, moskeeën en kloosters. De NCRV bracht deze zomer de vierdelige serie Goed bewaard!, waarin het religieuze duurzaamheidsbesef centraal staat.

Op 18 december vindt de afsluiting plaats van Het jaar van het religieus erfgoed.

Voor de serie Goed bewaard! maakte programmamaker Jan Grijpink vier mini-documentaires over religieus erfgoed in Nederland dat werd bedreigd, maar uiteindelijk is gered. In de serie komen gepassioneerde liefhebbers, kerkgangers en amateurkunsthistorici aan het woord over hun geliefde kunstvoorwerpen en gebouwen.

Op 18 december, tijdens de sluitingsdag van Het jaar van het religieus erfgoed, biedt Geloven een speciale programmering. Van 09.00 uur tot 15.00 uur en van 18.00 uur tot middernacht zijn documentaires en reportages te zien die in het kader van Het jaar van het religieus erfgoed zijn gemaakt

De serie Goed Bewaard! wordt opnieuw uitgezonden. Evenals het documentairetweeluik Kerk te Koop, waarin filmmaker Frans Bromet de tumultueuze ontwikkelingen binnen de protestantse gemeenschap van Weesp volgt. Door de PKN-fusie zijn twee kerkgebouwen in die plaats overbodig geworden. Ook is de documentaire De Willibrordkerk in ere hersteld te zien, over de interieurrestauratie en -renovatie van een Middeleeuwse dorpskerk in Nederhorst den Berg.

Het themakanaal Geloven is te ontvangen door digitale abonnees van @Home, Casema, Multikabel, Delta en Caiway. Geloven vormt onderdeel van het Nederland 4-pakket van de Nederlandse Publieke Omroep en wordt gemaakt door de NCRV, in nauwe samenwerking met de omroepen IKON, KRO/

RKK, Joodse Omroep, NIO, NMO, OHM, ZvK en BOS.

Op http://geloven.ncrv.nl zijn de uitzendingen ook online te zien.