KWF Kankerbestrijding



De afgelopen tijd verschijnen er berichten in de media dat goede doelen door de sterk gedaalde beurskoersen veel geld verloren hebben. Voor KWF Kankerbestrijding geldt dit echter niet. De reserves die KWF Kankerbestrijding heeft zijn voor 80 procent belegd in staatsobligaties en voor 20% in deposito. Deze zijn nauwelijks of niet gevoelig voor schommelingen op de beurs. Onlangs is een deel van de op deposito uitstaande gelden weer omgezet in een beleggingsfonds dat de AEX-index volgt. Dit is gebeurd op een zeer lage stand van de beurs. KWF Kankerbestrijding heeft dus bij de recente beursval geen geld verloren.

Reserve
KWF Kankerbestrijding heeft op dit moment 71,5 miljoen euro aan reserves.
Voor een beperkt deel -19,9 miljoen euro - is dit de normale reserve die iedere organisatie heeft voor haar continuïteit. Daarmee kunnen bij tegenvallende inkomsten toch de broodnodige uitgaven voor wetenschappelijk onderzoek, preventie en patiëntenvoorlchting doorgaan.

Besteding
Het overige deel - 51,6 miljoen EUR - is geld waaraan reeds een bestemming is gegeven, maar dat nog niet is uitgegeven. Het geld dat KWF Kankerbestrijding ontvangt wordt zo snel mogelijk besteed. Het overgrote deel (80 procent) gaat naar wetenschappelijk onderzoek. De rest naar preventie en patiëntenondersteuning. We financieren veel onderzoeksprojecten, vaak voor meerdere jaren.

Bijvoorbeeld: een wetenschapper dient bij KWF Kankerbestrijding een onderzoeksvoorstel in voor vier jaar. Hiervoor is 450.000,- euro nodig. Na inhoudelijke beoordeling besluit KWF Kankerbestrijding dit project te financieren. Echter, het bedrag van 450.000,- euro maken we niet in één keer over. Bij aanvang van het project wordt een eerste deel overgemaakt, in de daarop volgende jaren de rest. Dit betekent dat KWF Kankerbestrijding betrekkelijk grote sommen geld 'in huis' heeft die al wel een bestemming hebben, maar nog niet zijn uitgegeven. Deze gelden hebben we deels als staatsobligaties en deels in deposito. En dus sindskort weer deels in zogenmaamde trackers AEX. Het rendement dat dit oplevert besteden we weer aan kankerbestrijding.

Het beleid van KWF Kankerbestrijding ten aan zien van haar reserves sluit aan bij de Richtlijn voor Reserves van de VFI, de branchevereniging van landelijk wervende goede doelen en de criteria van het CBF-keurmerk.
Laatst gewijzigd op 17 dec 2008