ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV in Den Haag op de bres voor thuiszorg

Woensdag van 12:00 tot 14:00 uur vond, voorafgaande aan het WMO debat in de Tweede Kamer, een thuiszorgmanifestatie plaats op het Plein in Den Haag. Het actiecomité Zorg Geen Markt voerde actie tegen de afbraak van de thuiszorg en had Tim de Jong van ABVAKABO FNV uitgenodigd om te spreken over de arbeidsmarkt en de problematiek van marktwerking.

Een van de onderwerpen die hij aanhaalde was de rol van de gemeente bij de uitvoering van de WMO. "De gemeenten hebben 200 miljoen van het miljard dat ze hebben gekregen voor de huishoudelijke zorg, in hun eigen zak gestoken," zegt De Jong. "Glashard beweerde de directeur van de VNG dat voor dat geld een goede bestemming wordt gezocht. Veiligheid bijvoorbeeld. Hij bedoelde lantarenpalen. En het geld wordt bezuinigd op de arbeidsvoorwaarden van de mensen die zich dag in dag uit inzetten voor hulp in de huishouding bij mensen voor wie dat absoluut noodzakelijk is."

Achterdeur voor onderbetaald personeel
Maar de bond heeft ook kritiek op de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft eerder dit jaar een wetswijziging voor de WMO bij de Tweede Kamer ingediend waarmee eindelijk een eind moet komen aan de massale inzet van alfahulpen in de huishoudelijke zorg. Enkele maanden geleden sloot het ministerie van VWS echter een convenant met de belastingdienst, het UWV en werkgeversorganisatie BTN. ABVAKABO FNV vreest dat dit convenant ook een achterdeur creëert voor onderbetaald personeel in de thuiszorg. Het convenant maakt het namelijk mogelijk om zelfstandigen zonder personeel in te zetten in de zorg. Het maakt echter niet duidelijk hoe de kwaliteit van de thuiszorg wordt gegarandeerd. Bovendien zijn er geen afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van de ZZP-er.

"Enerzijds weert Staatssecretaris Bussemaker de inzet van alfahulpen in de thuiszorg, anderzijds ondertekent het departement een convenant waarin tegenstrijdige afspraken zijn opgenomen," aldus Tim de Jong.

ABVAKABO FNV maakt zich al langer zorgen over het groeiend aantal ernstige bijwerkingen van de marktwerking op de kwaliteit van de zorg en de arbeidsmarktpositie van het personeel. Eerder riep de bond de Tweede Kamer al op om een onderzoekscommissie in te stellen, zoals ook in het onderwijs is gebeurd. Een dergelijke commissie zou de totale omvang van de problemen in kaart moeten brengen en de Tweede Kamer moeten adviseren over maatregelen. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).