Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Antillianenaanpak Katendrecht verschuift naar reguliere werk

De Antillianenaanpak op Katendrecht wordt steeds meer onderdeel van het reguliere werk. Dat bleek 11 december in de commissie Bestuurlijke Zaken bij de bespreking van een evaluatierapport over de periode 2005 tot 2008. Enerzijds neemt de overlast en het aantal probleemgevallen af, anderzijds krijgt de deelgemeente minder geld voor de aanpak en worden de activiteiten steeds meer ingebed.

Katendrecht heeft in verhouding weinig overlast van Antillianen, constateerde dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn. "Dat is anders geweest, maar ik weet niet of dat door de aanpak komt. We hebben te maken met een vluchtige groep, die veel verkast." In het rapport staat dat er in 2008 twee gezinnen onder de PGA-aanpak vielen. Voor die aanpak is de deelgemeente verantwoordelijk, de rest valt onder het gemeentebestuur die voor de Antillianenaanpak onder meer een stadsmarinier heeft ingesteld.

Informatierapport
De commissieleden hadden vooral vragen en opmerkingen over de verschuiving van de specifieke maatregelen naar het reguliere beleid. Wyrnus Pikeur (CDA) noemde het rapport geen evaluatie maar informatierapport omdat hij veel cijfers miste, die er volgens Oudshoorn en PvdA-woordvoerder Marco van Lent wel degelijk in stonden.

Vereenvoudiging
Laatstgenoemde wilde weten of de aanpak niet vereenvoudigd kan worden, oftewel: zijn er niet teveel instanties met hetzelfde probleem bezig? Oudshoorn antwoordde dat dat al heel sterk beperkt is. In Katendrecht gaat het op dit moment slechts om SWA, Proksimo, vrouwenhuis Kaat Mossel en een aantal vrijwilligersorganisaties.