DenkTank presenteert negen plannen voor gezondere jongeren
Vandaag presenteert de Nationale DenkTank 2008 het eindrapport met negen concrete en samenhangende adviezen om de jeugd in Nederland gezonder te laten leven. In deze plannen worden jongeren tot actie aangezet, en worden ouders, werkgevers, scholen, jongereninstanties en overheden opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en beter en meer gestructureerd samen te werken.
Het rapport met als titel 'Gezond voor elkaar' wordt vanochtend gepresenteerd aan minister Rouvoet, wethouders Dekker en Van Alphen van de Gemeente Den Haag en directeur van de Nederlandse Hartstichting Hans Stam. Zij zullen reageren en aangeven wat zij met de ideeën van de DenkTank zullen doen.
De adviezen van de DenkTank richten zich op jongeren zelf door hen beter te betrekken bij hun buurt met bijvoorbeeld het plan BAAS, een buurthuis nieuwe stijl. Met het advies www.ditismijnplan.nl worden jongeren in staat gesteld om hun eigen ideeën te realiseren door de communicatie tussen jongeren en op jongeren gerichte organisaties te verbeteren. De adviezen richten zich ook op de omgeving. Ouders worden zich bewust gemaakt van hun voorbeeldfunctie via het concept T-Party en werkgevers worden met het advies Run 2gether opgeroepen om werknemers en hun gezin te helpen om te gaan sporten. Ook stelt de DenkTank een jaarlijkse Lifestyle Check bij alle schoolgaande jongeren voor, zodat zij zich meer bewust worden van hun gedrag. En gemeenten kunnen in de plannen van de DenkTank via een gestructureerde en integrale aanpak hun bewoners een gemeentelijke gezondheidsgarantie (GGG) afgeven en zich daarmee positief onderscheiden.
De feiten
Er zijn veel maatschappelijke zorgen over ongezond gedrag bij jongeren. Jongeren zijn zich hiervan echter veel minder bewust, zo blijkt uit de analyse van de DenkTank. Bijna de helft van de jongeren tussen 10 en 20 gedraagt zich ongezond terwijl 83% vindt dat ze gezond leeft. Bij de jongeren die ernstig ongezond gedrag vertonen is de situatie nog ernstiger gesteld: 62% van hen vindt zichzelf niet ongezond leven. Jongeren zien drugsgebruik en roken als de grootste probleemgebieden onder jongeren, terwijl overgewicht en overmatig alcoholgebruik als minder groot probleem gezien worden. Dit terwijl één op de tien jongeren lijdt aan zwaar overgewicht. Eén op de drie 16-plussers doet aan 'binge-drinken' (regelmatig meer dan 5 glazen alcohol per dag) en bijna de helft van de 16-plussers vindt dat je bij 6 glazen op een avond nog niet teveel hebt gedronken. De DenkTank becijferde dat de maatschappelijke kosten ten gevolge van obesitas, alcohol en roken 7,8 miljard euro bedragen in 2008
.
De oorzaken
De DenkTank heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaken bij jongeren zelf en bij hun omgeving. De belangrijkste onderliggende oorzaken bij jongeren zijn: het snel aannemen van een slachtofferrol en het gebrek aan toekomstperspectief, weerbaarheid en daadkracht. De omgeving van jongeren helpt niet mee in het aannemen van een gezonde levensstijl. Ouders geven vaak niet het juiste voorbeeld, er is gebrek aan sociale cohesie in veel woonomgevingen, er is veel verkeerd aanbod van ongezonde producten en regelgeving is vaak onduidelijk. De negen plannen van de DenkTank grijpen allen in op één of meer van deze oorzaken. Zo ontstaat een meer effectieve en geïntegreerde aanpak en wordt verkokering van de huidige aanpak tegengegaan.
De plannen van de Nationale DenkTank 2008
Plannen die jongeren bewegen:
Gewoon Bewegen - Hoeveel energie gebruik ik op een dag? Helpt het echt om de trap te nemen? Lukt het om vandaag meer te bewegen dan gisteren? Het Gewoon Bewegen programma daagt jongeren uit meer bewust te laten zijn van hun eigen (on)gezonde leefstijl en bevordert de daadkracht van jongeren om individueel of met de klas gewoon meer te bewegen.
BAAS - Jongerencentrum nieuwe stijl, waar jongeren een eigen ruimte onder het toeziend oog van een jongerenwerker beheren en zelf activiteiten organiseren. Ze kunnen bij BAAS hun eigen talent ontdekken en excelleren op gebieden die op school of thuis onderbelicht blijven. BAAS biedt waar ter plekke behoefte aan is.
Lifestyle Check - Vroegtijdige opsporing van beginnend overgewicht kan gezondheidsproblemen minimaliseren. Met de Lifestyle Check worden schoolgaande jongeren zich bewust van hun gezondheid en de invloed die ze hierop kunnen uitoefenen.
www.ditismijnplan.nl - Deze online ideeënportal geeft jongeren de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor zelf bedachte projecten in hun buurt en stimuleert ondernemerschap bij jongeren. Overheidsinstanties en gemeenten kunnen hier ook draagvlak voor jongerenplannen toetsen.
Find it, do it - Deze overzichtelijke kaart, geplaatst op plaatsen waar hangjongeren zich bevinden, geeft jongeren informatie over alle sportactiviteiten en evenementen om de hoek.
Plannen voor een structureel gezonde omgeving:
De Gemeentelijke GezondheidsGarantie (GGG) - Een gemeente geeft de Gemeentelijke
GezondheidsGarantie af aan haar inwoners wanneer zij, volgens vastgestelde criteria, een gezonde omgeving weten te creëren. De GGG bundelt initiatieven die een gezonde leefstijl stimuleren op gemeentelijk niveau.
T-party - De T-party is een laagdrempelige, interactieve en vooral gezellige workshop over
kinderen en opvoeding. T-party's vinden plaats in een huiselijke setting met zes tot tien ouders en worden geleid door een speciaal hiervoor getrainde pedagogisch medewerker.
T-party's doorbreken het taboe op het vragen van hulp bij de opvoeding.
Run 2gether - Met Run 2gether bieden werkgevers hun personeel en kinderen een compleet pakket van maandelijkse hardlooptrainingen aan. Door het goedkope en laagdrempelige aspect van hardlopen kunnen deelnemers deze sport eenvoudig en structureel inbouwen in hun leven.
De Sterke Sportvereniging - De Sterke Sportvereniging centraliseert kennis van verenigingen, verenigingsondersteuners en marketingspecialisten via een landelijk orgaan voor verenigingsondersteuners en een online database.
Naast stimuleringsacties stelt de DenkTank ook enkele beperkende maatregelen voor: aanscherping van de regelgeving en handhaving ten aanzien van alcoholgebruik en een dwingende oproep aan de voedingsindustrie om reclames over ongezonde voeding te beperken.
De opdracht aan de DenkTank 2008
Naar aanleiding van vele gesprekken in het veld en op uitnodiging van minister Rouvoet is de DenkTank 2008 op zoek gegaan naar oorzaken van de ongezonde levensstijl van veel jongeren. De DenkTank heeft in zijn onderzoek de stem van de jongeren zelf gehoord door veel gesprekken met hen te voeren en door een grote internetenqu(ee)te te houden. Meer dan 5000 jongeren hebben hun mening over hun gezondheid gegeven via de online jongerencommunities PartyPeeps en Habbo.
Deelnemers van 2008
Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld van ongeveer twintig masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Net als vorig jaar is een zeer multidisciplinair team samengesteld; de achtergrond van de leden loopt uiteen van Natuurkunde tot Geneeskunde, en van Sociale psychologie tot Staats- en Bestuursrecht. Vrijwel alle universiteiten zijn vertegenwoordigd.
Wat is Stichting de Nationale DenkTank?
Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is innovatie te stimuleren door het creëren van een multidisciplinair netwerk van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt talent bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines. De DenkTank kan ook dit jaar rekenen op brede maatschappelijke steun. Hoofdsponsors voor de editie 2008 zijn het ministerie van Jeugd en Gezin, Jump -het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting-, het ministerie van OCW, de Gemeente Den Haag en het ministerie van LNV.
Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, McKinsey & Company, De Baak, YER, ING, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Sp!ts en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
Links: http://www.nationale-denktank.nl
Noot voor de redactie: