Gemeente Tilburg

Aanpak boomwortelopdruk Groenlostraat,
Gronsveldlaan, Gendringenlaan, Gouderakstraat,
Grathemstraat, Galderstraat en Giessenstraat

Planning start werkzaamheden begin 2009

In uw straat is sprake van boomwortelopdruk. De wortels van sommige bomen drukken de bestrating omhoog. De gemeente gaat dit probleem aanpakken. De bomen die de boomwortelopdruk veroorzaken, worden verwijderd en vervangen door een andere soort boom. Het college heeft twee miljoen euro beschikbaar gesteld om in de wijken Gesworen Hoek en Huibeven in 2009 het probleem van boomwortelopdruk op een duurzame manier op te lossen.
Inhoud werkzaamheden
De bestaande bomen die de wortelopdruk veroorzaken, worden verwijderd. Er komen minder bomen terug. Ook krijgen de nieuwe bomen meer ruimte voor hun wortels, zodat wortelopdruk in de toekomst nagenoeg uitgesloten wordt. Omdat er minder bomen terug komen, ontstaat er ruimte voor een aantal extra parkeerplaatsen. Ten slotte wordt het boomvak waarin de bomen geplant worden, voorzien van bodembedekkende planten. Het voorlopige ontwerp is te vinden op de website van de gemeente Tilburg: http://openbarewerken.tilburg.nl. Hier kunt u doorklikken naar de werkzaamheden in bovengenoemde straten. U vindt hier zowel deze brief als het ontwerp. De bomen die verwijderd worden, zijn aangegeven met een kruis door een rondje. De nieuwe bomen zijn duidelijk aangegeven en tevens voorzien van de Latijnse naam. De Nederlandse naam is verderop in de brief terug te vinden. De beplanting rondom de bomen is groen gearceerd en de plaats van de nieuwe (indeling van) parkeerplaatsen is met een dikke lichtblauwe lijn aangegeven.
De trottoirs en de parkeervakken die door de wortelopdruk zijn beschadigd, worden uiteraard ook opnieuw bestraat.
Inhoud werkzaamheden per straat
Groenlostraat
De dubbele bomenrij wordt vervangen door een enkele bomenrij met acht nieuwe bomen (de zogenaamde zuilvormige pluim-essen). De beplanting rondom de bomen bestaat voor een deel uit gras en voor een deel uit bodembedekkende planten (de zogenaamde Spirea). Gronsveldlaan
Tussen de Gouderakstraat en de Gendringenlaan worden de bomen verwijderd en vervangen door elf nieuwe bomen (de zogenaamde Oosterse Platanen). Aan de oostzijde van de straat worden extra plantenvakken gemaakt met bodembedekkende planten (de zogenaamde Heesterroos).
Gendringenlaan
Tussen de Grevenbichtstraat en de Gronsveldlaan worden de bomen verwijderd en vervangen door zeven nieuwe bomen (de zogenaamde zuilvormige pluim-essen). Rondom de bomen komen bodembedekkende planten (de zogenaamde Spirea). Gouderakstraat
De bomen aan de noordzijde van de straat worden verwijderd en vervangen door acht nieuwe bomen (de zogenaamde haagbeuken). Rondom de bomen komen hagen (zogenaamde beukhagen).
Grathemstraat
Hier worden de bestaande bomen verwijderd en vervangen door negen nieuwe bomen (de zogenaamde Oosterse Amberbomen). Rondom de bomen komen bodembedekkende planten (de zogenaamde eldesdoorn).
Galderstraat
In de Galderstraat worden alle bomen bij de parkeervakken verwijderd. Hier worden extra parkeervakken aangelegd.
Giessenstraat
In de Giessenstraat worden de bomen verwijderd en vervangen door vier nieuwe bomen (de zogenaamde Oosterse Platanen). Rondom de bomen komen bodembedekkende planten (de zogenaamde dwergmispel).
Uitvoeringsplanning
De kapvergunning wordt op dit moment aangevraagd. Mocht hiertegen geen bezwaar worden gemaakt, dan starten de werkzaamheden begin 2009. De werkzaamheden duren ongeveer drie maanden. Ongeveer één week voordat de werkzaamheden starten, ontvangt u nog een brief met daarin meer informatie.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met projectleider van de gemeente Tilburg, Niels Suijkerbuijk. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 83 81 of via email: niels.suijkerbuijk@tilburg.nl. U kunt ook contact opnemen met de gebiedscoördinator van Gebiedsteam West van de gemeente Tilburg, Chris Liebregts via telefoonnummer 013 - 542 88 64 of via email: chris.liebregts@tilburg.nl.