|[pic]                                           |Wholesale Banking          |
|PERSBERICHT                                     |                           |
|                                                |Amsterdam, 16 december 2008|
Vooruitblik kredietmarkt: begin 2009 instapmoment voor bedrijfsobligaties

AMSTERDAM - Begin 2009 is een geschikt moment om te investeren in bedrijfsobligaties en financiële obligaties, de zogeheten credit cash bonds. Dat is de visie van Jeroen van den Broek, hoofd kredietstrategie van ING Wholesale Banking. Het meest aantrekkelijk zijn de bedrijfsobligaties met een kredietwaardering van van A- en hoger van bedrijven uit sectoren als telecom, nutsbedrijven, niet-conjunctuurgevoelige consumentenproducten en van financiële instellingen die ondersteund worden door de overheid in de vorm van een kapitaalinjectie of een kredietgarantie. Onaantrekkelijk zijn perpetuele leningen, of obligaties met een kredietwaardering van BBB of minder, en hoogrenderende obligaties. 'In de huidige markt zijn bedrijven bereid om een zeer hoge renteopslag te betalen", zegt Jeroen van den Broek. 'Er zit daardoor heel veel waarde in de nieuwe uitgiftes, met een opslag van 100 tot 150 basispunten bovenop de toch al hoge spreads en yields.' Bij die hoge vergoedingen is de recessie al ingeprijsd; in sommige gevallen zelfs meer dan dat, Dat maakt de obligaties extra aantrekkelijk, aldus Van den Broek: 'We houden weliswaar rekening met een recessie, maar we denken niet dat er sprake zal zijn van een depressie', aldus Van den Broek. Tegelijkertijd zullen grote institutionele beleggers binnenkort veel cash hebben om te herbeleggen in kredieten, onder meer door aflopende obligaties. Er zal dus deels sprake zijn van een vervangingsmarkt. Daar komt bij dat de vraag naar kredietinvesteringen zal toenemen vanuit de private-bankingsector, vanwege de vaste inkomsten met de couponrente, en de relatieve zekerheid die bedrijfsobligaties bieden. Tot slot zijn er veranderingen in de beleggingsallocatie te verwachten, die tot extra vraag naar dergelijke kredieten zal leiden. Informatie voor de pers:

Robert Gunther
ING Wholesale Banking
0031 (0)6 50257879
Robert.gunther@mail.ing.nl

ING Wholesale Banking
ING Wholesale Banking is one of the six business lines of ING Group and is responsible for providing financial products and services to corporate and institutional clients across Europe, the Americas and Asia. We are a truly international team of more than 18,000 banking professionals with local knowledge and a presence in 40 countries. Over 4,000 of our professionals are situated in The Netherlands.

ING is a global financial institution of Dutch origin offering banking, investments, life insurance and retirement services to over 85 million residential, corporate and institutional clients in more than 50 countries. With a diverse workforce of about 130,000 people, ING comprises a broad spectrum of prominent companies that increasingly serve their clients under the ING brand.


---- --