SHO Eindrapportage Tsunami-actie klaar
16/12/2008 17:59
Oxfam Novib
Dit is een officieel persbericht van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO):
SHO ronden tsunami-actie af
Utrecht, 16 december 2008. De tsunami-gelden van giro 555 zijn op transparante wijze besteed en verantwoord. Dat blijkt uit de negende en laatste eindrapportage hiervan voor het Nederlands publiek, die vandaag verschijnt. Drie miljoen mensen hebben hulp gekregen via leden van de SHO. De hulp varieerde van grootschalig (huizen, scholen, ziekenhuizen) tot kleinschalig (inentingen, zaaigoed, trainingen en lesmateriaal).
De SHO maken in de eindrapportage inzichtelijk wat de effecten zijn geweest van de hulpverlening. De SHO hebben hiervoor evaluaties gedaan naar de effecten van de hulpverlening in de landen zelf. Daarnaast hebben zij inhoudelijke en financiële rapportages laten maken en controles en onderzoeken laten uitvoeren door interne en externe accountants. Een externe accountant en de onafhankelijke Commissie van Toezicht, onder voorzitterschap van voormalig hoofd Rekenkamer Henk Koning, hebben hun goedkeuring gegeven aan het eindrapport.
De SHO verwelkomt het rapport dat de Rekenkamer vandaag heeft gepubliceerd.
Daarin stelt de Rekenkamer dat de Nederlandse overheid en de grotere organisaties voor humanitaire hulp zich hebben gehouden aan de verantwoordingsvoorschriften. Tegelijk stelt de Rekenkamer dat niet alle uitgegeven hulpgelden voor de tsunami in alle gevallen te traceren zijn. De SHO laten in hun rapportage zien dat de gelden die via de aan de actie deelnemende organisaties zijn besteed wel te verantwoorden en de bestemming ervan te traceren is.
De SHO hadden een recordbedrag van bijna 199 miljoen euro beschikbaar voor projecten in de getroffen gebieden. Ruim 198 miljoen euro is besteed binnen de vastgestelde drie jaar. Een bedrag van ruim 150.000 euro is in 2008 nog besteed aan projecten in Sri Lanka. Het overige bedrag ( 730.000 euro ) is teruggestort op giro 555 en zal bij een volgende SHO-actie worden ingezet. Het overschot is ontstaan door een hogere rente dan verwacht en door lagere projectkosten.
De eindrapportage is de negende rapportage waarmee de SHO het Nederlands publiek inzicht bieden in de effecten van de hulpverlening. De SHO startte vrijwel onmiddellijk na de ramp op 26 december 2004 de actie 'Help slachtoffers aardbeving Azië'. Nederlanders gaven bijna 199 miljoen euro, de hoogste opbrengst ooit in de geschiedenis van de SHO.
Samenwerkende hulporganisaties