Vogelbescherming Nederland


Natuurbescherming in Europa faalt

Zeist, 16 december 2008 - Vogelbescherming Nederland en koepelorganisatie BirdLife International zijn hevig teleurgesteld over de steeds verdere achteruitgang van de Europese natuur. Vandaag maakt de Europese Commissie bekend dat zij haar eigen doelstellingen met betrekking tot de biodiversiteit niet haalt. Het stappenplan voor een betere bescherming van dieren, planten en leefgebieden, dat de Europese Commissie in 2006 opstelde, dreigt te mislukken. De in 2010 geplande doelstellingen zullen op vele fronten niet gehaald worden.

Biodiversiteit holt verder achteruit

Europese leiders spraken in 2001 af dat de achteruitgang van de biodiversiteit in 2010 gestopt moet zijn. Uit een tussenrapportage die vandaag bekend wordt gemaakt blijkt dat het aantal diersoorten en hun habitats nog steeds hard achteruit gaan. Uit de rapportage wordt pijnlijk duidelijk dat Europa haar huiswerk niet goed doet.

Natuur en daarmee de ruimte voor vogels en andere dieren, staat onder steeds toenemende druk. Vooral als er economische belangen in het geding zijn worden vogels en natuur vaak als een sta in de weg gezien. Op zoân moment wordt de kwaliteit van de eigen leefomgeving vergeten. Ook bij de huidige financieel-economische crisis blijkt het politieke denken beperkt tot de korte termijn. Een lange termijnvisie op het gebied van natuurbescherming is in het algemeen ver te zoeken.

In Europa zijn intensieve landbouw en overbevissing belangrijke oorzaken dat de lijst met bedreigde planten en dieren steeds langer wordt. Daarnaast constateren we in eigen land dat de Waddenzee in een slechte staat van instandhouding verkeert en dat natuurcompensatie bij de verdieping van de Westerschelde stagneert. Op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels staan momenteel 78 verschillende vogelsoorten, waaronder een groot aantal akker- en weidevogels. Nederland vormt dus geen uitzondering bij het laten verloederen van haar natuur en biodiversiteit. Dat terwijl de Vogel- en Habitatrichtlijn en Natura-2000 voor het Europese beleid een goede basis biedt, maar de uitvoering uiterst labbekakkerig is. Vogelbescherming Nederland roept de regering op om het beleid zo spoedig mogelijk om te zetten in een krachtige en effectieve uitvoering.

---