FNV

16-12-2008

FNV wil keuzevrijheid ouderschapsverlof

Ouders moeten meer keuzemogelijkheden krijgen voor ouderschapsverlof. Zij moeten kunnen kiezen voor een langer ouderschapsverlof van 26 weken tegen betaling van 50% van het minimumloon of voor een korter ouderschapsverlof van 13 weken tegen betaling van 100% van het minimumloon. Dat kan vaders die nu vanwege de kosten geen ouderschapsverlof opnemen, over de streep trekken om toch ouderschapsverlof op te nemen.

Dat voorstel staat in een brief van de FNV aan de vaste kamercommissie OCW, die morgen (17 december) wordt behandeld. De minister wil de arbeidsparticipatie verhogen door het makkelijker te maken om arbeid en zorgtaken te combineren (voor zowel vrouwen als mannen). De FNV noemt de voorgestelde maatregelen echter onvoldoende. Zo wordt het ouderschapsverlof weliswaar verlengd, maar de betaling is nog steeds minimaal.

Meer vaders met verlof FNV-bestuurder Wilna Wind en voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong verwijzen in hun brief naar de brief van de minister zelf, waarin staat dat slechts tien procent van de vaders ouderschapsverlof opneemt als dit onbetaald is. In de sectoren waarbij een substantieel deel van het loon wordt doorbetaald, neemt de helft van de vaders ouderschapsverlof op. "Wil je vaders dus stimuleren meer de zorg voor hun kinderen op zich te nemen, dan moet er een redelijke betaling van het ouderschapsverlof tegenover staan", concludeert de vakcentrale.

Kraamverlof De FNV wijst er ook op dat de minister geen voorstel doet om het kraamverlof uit te breiden. "Om de zorg van vaders voor hun kinderen echt te stimuleren zou het een goede eerste stap zijn om vaders bij de geboorte van hun kind tien dagen betaald verlof te geven. De kosten hiervoor zijn minimaal, bij een gemiddelde van twee keer acht extra dagen per vader in veertig jaar."

Mantelzorg Verder wil de FNV betere regelingen voor mantelzorgers die werken. "De FNV gaat afspraken maken met werkgevers. Deze afspraken zullen gaan over flexibele werktijden, tijdelijk aanpassen van de werktijden, telethuiswerken, verlof en ondersteuning door bijvoorbeeld een mantelzorgmakelaar, vastgelegd in een individueel werk- en zorgplan. Dit om te voorkomen dat mantelzorgers uitvallen of uiteindelijk ontslag nemen."

Verzekering voor inkomensderving De vakcentrale noemt het een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat mensen met zorgtaken financieel ondersteund worden. "Het kost de overheid en de werkgevers uiteindelijk veel meer als mensen ziek worden of (gedeeltelijk) ontslag moeten nemen. Het langdurend zorgverlof voldoet niet en is bovendien onbetaald verlof. Weinig werknemers maken daarom gebruik van dit wettelijk recht. De FNV pleit voor een inkomensdervingverzekering die mantelzorgers financiële ondersteuning biedt. Daarmee worden de kosten voor vooral kleine werkgevers beperkt en kunnen werknemers hun band met de arbeidsmarkt behouden."

Kinderopvang Ook pleit de FNV voor toegankelijke, professionele en betaalbare kinderopvang. "Het verbaast de FNV zeer dat het kabinet de kinderopvangtoeslag voor de ouders verlaagt en het maximumuurtarief om voor een kinderopvang-toeslag in aanmerking te komen bevriest. Hierdoor gaan vele ouders honderden euro's per jaar meer betalen voor de kinderopvang."

PapaPlus Ten slotte wijst de FNV de kamercommissie op het initiatief PapaPlus dat vanuit FNV Jong is gelanceerd (zie: www.papaplus.nl). "Vaders werkzaam in diverse sectoren hebben zich verenigd om te komen tot een cultuuromslag in de man-vrouw-verhouding en in de manier waarop werk is georganiseerd te bewerkstelligen. Ook in dit initiatief wordt nadrukkelijk om actie vanuit de overheid gevraagd in het bevorderen van een goede balans tussen arbeid en zorg."

Apenrots Ook de vrouwenemancipatie wordt niet vergeten. De FNV heeft de kamercommissie het boek `Dansen rond de apenrots' aangeboden. Hiervoor zijn zo'n twintig vrouwen en mannen geïnterviewd over de moeizame weg van vrouwen naar de top en de problemen en knelpunten die ze ervaren, als ze eenmaal een hoge positie innemen. Deze twintig gesprekken - met onder meer Alexander Rinnooy Kan, Heleen Mees, Neelie Kroes en Achmed Aboutaleb werden vertrekpunt van het onderzoek.

{icon_pdf.gif} Emancipatie AO overleg 17 december brief