FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)
MEDEDELING VAN HET FAVV (7)
Stand van zaken " vlees afkomstig van Ierland"
16/12/2008
Naar aanleiding van de dioxineverontreiniging in het Ierse varkensvlees is het
FAVV uit voorzorgsmaatregelen ook overgegaan tot het nemen van stalen van
het Ierse rundsvlees op de Belgische markt.
Er werden 21 monsters genomen verspreid over het ganse land.
Dit is gebeurd met de bedoeling om elk spoor van verontreiniging van producten die
hier in de handel zijn gebracht, op te sporen.
De definitieve resultaten (analyse en bevestiging door de meest complexe
methode) zijn nu gekend en de resultaten van deze 21 monsters blijken conform te
zijn.
Ter herinnering de maatregelen die in België genomen werden :
Iers varkensvlees geproduceerd tussen 01/09/08 en 06/12/08 is al uit de handel
genomen en geblokkeerd.
In België zullen alle vleesproducten en afgeleide vleesproducten die meer dan 1 %
varkensvlees van Ierse oorsprong bevatten uit de gevaarlijke periode uit de handel
genomen en teruggeroepen worden.
Indien echter na monstername de analyseresultaten voor dioxines, dioxine-likes en
PCB conform zijn aan de geldende normen zullen deze producten terug in de
voedselketen kunnen gebracht worden.
Samen met de andere landen van de EU en de Commissie blijft het FAVV de situatie
op de voet volgen en zal direct alle mogelijke relevante informatie mededelen.
De website van het Voedselagentschap, www.favv.be wordt permanent aangepast.
Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Lieve Busschots 0477 59 83 93
Contactpersoon voor de franstalige pers : Pierre Cassart 0477 69 35 65
F.A.V.V. A.F.S.C.A.
Food Safety Center - Kruidtuinlaan 55 Food Safety Center Bvd. du Jardin botanique
1000 Brussel 1000 Bruxelles
Tel. 02-211 82 11 Tel. 02-211 82
Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs :
Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550
Fax 0800 24 177 Fax 0800 24 177
http://www.favv.be http://www.afsca.be