Provincie Limburg

Persberichten

Huishoudboekjes Limburgse gemeenten kloppen
Financieel toezicht gemeenten 2009

In 2009 staat geen enkele Limburgse gemeente op basis van de toetsing aan de Gemeentewet met haar begroting onder preventief toezicht. Dat is te danken aan de verbeterde financiële situatie bij de gemeenten. Reden hiervoor is dat de algemene uitkering dit en volgend jaar sneller stijgt dan eerder gemeld. Het is voor het eerst sinds Gedeputeerde Staten een besluit moeten nemen over de toezichtvorm op basis van de Gemeentewet (begin jaren 90) dat er geen enkele Limburgse gemeente onder preventief toezicht wordt geplaatst. Er is echter nog een reden om gemeenten onder preventief toezicht te plaatsen en dat is op basis van de Wet Ahri (Wet Algemene regels herindeling). In het kader daarvan vallen veertien Limburgse gemeenten die bij een herindeling zijn betrokken in 2009 onder preventief toezicht.

Gedeputeerde Herman Vrehen is aangenaam verrast en spreekt over een mijlpaal. Vorig jaar kon ik melden dat het beter met de financiën van de Limburgse gemeenten ging, maar dat ik nog niet tevreden was. Nu ben ik dat wel. Ik zie dit resultaat ook als een teken dat onze pilot om ons toezicht vooral ten dienste van de gemeenten in te zetten, resultaat heeft.
De Gemeentewet bepaalt dat een gemeente onder preventief toezicht kan komen te staan als de begroting of de jaarrekening te laat bij de Provincie is ingediend. Preventief toezicht is verplicht als de financiën niet in orde zijn. Aangezien alle 40 Limburgse gemeenten bij de begroting 2009 voldoen aan deze punten is preventief toezicht niet aan de orde.

Wet Arhi
Toch zullen er veertien gemeenten in 2009 onder preventief toezicht staan maar dat is op basis van de Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi). Deze wet verplicht de Provincie een bijzondere vorm van preventief toezicht op gemeenten in te stellen vanaf het moment dat een herindelingsprocedure van start gaat. Het toezicht geldt voor de gemeenten Arcen en Velden, Bergen, Eijsden, Gennep, Helden, Horst aan de Maas, Kessel, Maasbree, Margraten, Meerlo-Wanssum, Meijel, Mook en Middelaar, Sevenum en Venlo. Dit toezicht is al in 2008 ingesteld en geldt tot de datum van herindeling of tot de datum dat de herindelingsprocedure wordt stopgezet. De meeste gemeenten zullen volgens plan op 1 januari 2010 worden heringedeeld, de overige op 1 januari 2011. Voor Venray heeft het Arhi-toezicht in 2008 tijdelijk gegolden. Toen echter de betrokken gemeenten op een gegeven moment besloten hebben dat voor Venray een grenscorrectie en geen herindeling zal plaatsvinden, is deze opgeheven aangezien een gemeente bij een grenscorrectie niet onder Arhi-toezicht valt.

Alle Limburgse gemeenten, inclusief de Arhi-gemeenten, laten een verbetering van hun financiële situatie zien. Dat komt tot uiting in een begroting die sluit of zelfs een overschot heeft. Dit is te danken aan een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds. Het gemeentefonds volgt daarmee de uitgavenintensivering van het Rijk in de Miljoenennota. Er zijn nog geen indicaties dat de crisis tot een neerwaartse bijstelling van de algemene uitkering gaat leiden. Bij een aanhouden van de crisis kan hier op termijn wel sprake van zijn.

De belastingdruk van gemeenten stijgt bij de begroting 2009 met ongeveer 2%. Dat is wat minder dan de verwachte inflatie van 3% voor 2009. De ozb stijgt met gemiddeld 4%. Zoals de laatste jaren steeds het geval is geweest, zal het rioolrecht het sterkst stijgen; in 2009 met gemiddeld 5,5%. Daar tegenover staat dat de afvalstoffenheffing in 2009 gemiddeld met 1,5% gaat dalen. De ontwikkeling van de kosten bij de riolering en de afvalverzameling en verwerking bepaalt in sterke mate de tariefsontwikkeling bij deze heffingen.

Vorig jaar heeft de Provincie drie gemeenten in verband met hun financiële situatie onder preventief toezicht gesteld: Maasgouw, Simpelveld en Sittard-Geleen. Voor alledrie is de financiële situatie nu zodanig verbeterd dat ze voor repressief toezicht in aanmerking komen. In 2008 heeft de Provincie onder meer bij Simpelveld en Sittard-Geleen een verdiepingsonderzoek uitgevoerd. Dat onderzoek leidde al tot de conclusie dat de gemeenten na 2008 meerjarig repressief toezicht zouden kunnen krijgen. Die conclusie is nu bevestigd. Ook alle andere gemeenten die op basis van de verdiepingsonderzoeken uit 2008 of eerder meerjarig repressief toezicht hebben gekregen, komen hier nog steeds voor in aanmerking. Het betreft inmiddels 26 van de 40 Limburgse gemeenten. Twaalf van deze 26 zijn thans echter bij een herindelingsprocedure betrokken, waardoor de uitspraak over meerjarig repressief toezicht buiten werking moest worden gesteld.