Gemeente Ede

nummer 240 / Ede, 16 december 2008

Beeld 'Monumenten voor de Middeleeuwen' wordt landmark voor Bennekom Bennekom krijgt nieuw beeld

De kunstenaar Roland Sohier uit Utrecht krijgt de opdracht voor het maken van een derde beeld voor het dorp Bennekom. Het beeld, `Monument voor de Middeleeuwen' genoemd, komt tusen de Langesteeg en de Viermorgenweg te staan en is zichtbaar vanaf de Dr. Willem Dreeslaan.

Dat hebben burgemeester en wethouders van Ede dinsdag 16 december besloten. Als alles volgens plan verloopt, kan het beeld rond de zomer van 2009 geplaatst worden.
Het is het derde onderdeel van het beeldplan Bennekom van Wim Korvinus uit 2004. Het beeldplan bestaat uit drie onderdelen: hoog/bos, dorp en laag. Voor het onderdeel Dorp is het kunstwerk `All Good things come to those who wait' van Sandro Setola aan het Van Slootenplein gerealiseerd. Voor het onderdeel Bos is `Rustpunt' van Jeroen Doorenweerd in voorbereiding. Dit beeld komt op het perceel Dr. Hartogsweg, op de kruising van de Panoramaweg en de Bosbeekweg. Het is nu tijd voor een markering aan de lage kant van het dorp.

Opdracht
Ronald Sohier heeft de opdracht gekregen een kunstwerk te realiseren dat de relatie tussen Bennekom en het boerenbedrijf in de Middeleeuwen verbeeldt. Het boerenbedrijf staat aan de wieg van Bennekom en vervult nog steeds een belangrijke rol in Bennekom. Het kunstwerk komt langs de Dr. Willem Dreeslaan op de overgang van de Langesteeg en de Viermorgenweg te staan. Hiermee wordt het ook een landmark voor Bennekom.

Monument voor de Middeleeuwen
Op een betonnen sokkel van 70 cm hoog, 40 cm diep en 300 cm breed staan twee bronzen figuurtjes, ± 110 cm hoog. Het zijn géén dwergen, géén kinderen, maar klein uitgevoerde volwassen mannen. Zij dragen een bronzen opengewerkte 'tekening'. Staand voor de sculptuur kun je dóór de tekening heen kijken. Afgebeeld zijn scènes, die refereren aan het middeleeuwse boerenbedrijf. Deze scènes zijn ontleend aan de miniaturen in het getijdenboek van 'Le très riches heures de Duc de Berry', van de gebroeders Van Limburg. Getoond worden verschillende momenten in het jaar. Bewerken, zaaien, oogsten, transporteren. Deze afzonderlijke delen zijn voorzien van nummers. Deze nummers suggereren de wereld van de 'bouwplaat' of 'bouwdoos'. In gedachten kunnen de afzonderlijke elementen uit het kader worden gedrukt en in het landschap worden geplaatst, om zo de Middeleeuwen te laten herleven. In de tekening is de aanduiding 'Fig. 3. De Landman' te zien. Deze aanduiding geeft de suggestie dat elders in Bennekom meer van deze 'bouwplaten' te vinden zijn.

De commissie Beeldende Kunst Ede heeft op 2 december ingestemd met het schetsontwerp. Bij de presentatie van het schetsontwerp is ook een vertegenwoordiging uit het dorp Bennekom gehoord. Deze heeft positief over het schetsontwerp geadviseerd.


---