PvdA Europees parlement


PvdA roept op tot betere naleving van Europese medezeggenschap

16 december 2008

Aan de vooravond van de stemming in het Europees Parlement over nieuwe wetgeving voor de Europese ondernemingsraden, doet PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers een oproep aan werkgevers en vakbeweging serieus werk te maken van de naleving van deze nieuwe Europese richtlijn.

Bij het opstellen van deze nieuwe wet is het advies van werkgevers en vakbeweging door het Europees Parlement vrijwel volledig overgenomen. Ik ga er dan ook vanuit dat de sociale partners hard aan de slag zullen gaan om ze nu ook beter na te leven.

Van de ongeveer 2.200 multinationals die onder de werkingssfeer van de huidige richtlijn vallen, hebben een 800-tal daadwerkelijk een Europese ondernemingsraad ingevoerd. Nederland kent daarbij een grote betrokkenheid, want in ruim de helft van de bestaande Europese ondernemingsraden is sprake van een Nederlandse vertegenwoordiging.

Cremers, die de afgelopen weken onderhandelaar was namens de Europese sociaal-democratische fractie, is blij met het bereikte akkoord. Het is een bekend gezegde, compromissen verdienen nooit de schoonheidsprijs, maar wat er nu ligt kan de basis zijn voor een nieuwe dynamiek. De naleving, thans zon 40% zowel in Europa als in Nederland, moet veel hoger. Ik ga er vanuit dat de werkgevers en de vakbeweging nu hun verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat de invoering van de Europese medezeggenschap op gang komt in ondernemingen die tot nu toe weigeren hun werknemers op Europees niveau tijdig te informeren.

De ervaring in grote ondernemingen leert dat in tijden van herstructurering en reorganisaties de betrokkenheid van de medezeggenschapsorganen in belangrijke mate bijdraagt aan een betere besluitvorming. Het failliet van het economisch model van de macht van de aandeelhouder, gedicteerd door het flitskapitaal dat komt en gaat, toont het belang van een nieuw elan, gebaseerd op beter overleg in de onderneming met de mensen die blijven en het werk doen.

De nieuwe richtlijn legt de informatie- en adviesrechten in multinationals vast, hij voorziet in sancties bij niet-naleving en breidt het recht op scholing en deskundige ondersteuning van de Europese ondernemingsraad uit.

De stemming over deze nieuwe wetgeving is dinsdag in het Europees Parlement.