Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Start plan-MER-procedure voor een co-vergistingsinstallatie in Berkelland

Burgemeester en wethouders van Berkelland willen in principe medewerking verlenen aan het verzoek van Groot Zevert Vergisting GVZ, Deventer Kunstweg 2a in Beltrum om vrijstelling van het bestemmingsplan Buitengebied Eibergen. Het bedrijf wil in de nieuwe situatie naast mest ook andere producten vergisten. Deze producten staan op de positieve lijst van het ministerie van LNV. (Op deze lijst staan zogenaamde biomassa stromen afkomstig uit de agrarische sector, die samen met mest mogen worden vergist, waarbij het vergiste materiaal als dierlijke mest gekenmerkt blijft).

Dat is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom wordt vrijstelling van het bestemmingsplan gevraagd voor het bewerken en verwerken van dierlijke mest met toegevoegde andere biomassa en de opwekking en levering van duurzame energie hieruit. Hiervoor start een plan-MER-procedure.

Op grond van het geldende bestemmingsplan bewerkt het bedrijf momenteel 135.000 ton dunne mest per jaar. Daarvan wordt 36.000 ton vergist in mestvergisters. De rest wordt zonder bewerkingen opgeslagen en doorgevoerd naar afnemers. De inrichting bestaat uit een loods en vijf overdekte mestopslagtanks. Vier hiervan zijn omgebouwd tot mestvergisters. De vijfde dient als na-opslagtank. De inrichting is continu in werking.

Twee nieuwe vergisters

In de nieuwe situatie wijzigt in het proces de invoer. Het overige proces en bedrijfsvoering blijven onveranderd. De te vergisten producten komen uit de regio. De eindproducten worden als dierlijke meststof afgezet in de landbouw net als nu. De maximaal te vergisten hoeveelheid op jaarbasis bedraagt 96.000 ton. De aanvoer van mest en co-producten blijft op jaarbasis maximaal 135.000 ton. Maximaal 39.000 ton dunne mest wordt opgeslagen en doorgevoerd. Die mest wordt niet bewerkt. Hiervoor is de bouw van twee nieuwe vergisters aan de noordzijde van het bedrijf nodig.

Milieubelang

Voor het be- en verwerken van dierlijke mest met daaraan toegevoegd andere biomassa met de opwekking van en levering van duurzame energie hieruit is vrijstelling van het bestemmingsplan Buitengebied Eibergen nodig. In de loop van 2009 wordt deze vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid1 Wet op de Ruimtelijke ordening (WRO) gestart. De aanvraag dateert namelijk van voor 1 juli 2008. De plan-MERprocedure is bedoeld om het milieubelang een volwaardige plaats in de plan- en besluitvormingsprocedure te geven.

Procedure

Deze publicatie is de eerste stap in de plan-MERprocedure. Hierna komen de volgende stappen:

* raadpleging betrokken bestuurlijke instanties over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen plan-MER
* opstellen plan-MER en voorontwerp vrijstellingsbesluit op grond van artikel 19, lid WRO

* publicatie en tervisielegging van plan-MER en het voorontwerp vrijstellingsbesluit (naar verwachting in de loop van 2009)

Raadpleging van de betrokken overheidsinstanties Gedeputeerde Staten van Gelderland, VROM-inspectie Oost, waterschap Rijn en IJssel en de Regio Achterhoek gebeurt schriftelijk op basis van een notitie Reikwijdte en Detailniveau. Hierin zijn de reikwijdte en het detailniveau voor het milieueffectrapport beschreven. De instanties krijgen de mogelijkheid schriftelijk te reageren op de notitie. Belangstellenden kunnen de notitie reikwijdte en detailniveau plan-MER Groot Zevert Vergisting Beltrum inzien in de Gemeentewinkel, Marktstraat 1, Borculo. Hierop is géén inspraak mogelijk.

Na opstelling van het milieueffectrapport wordt dat samen met het voorontwerp-vrijstellingsbesluit ter inzage gelegd. Tijdens die periode kan schriftelijk of mondeling op beide documenten worden gereageerd. Het tijdstip van terinzagelegging van de plan-MER en het voorontwerpvrijstellingsbesluit en de mogelijkheid tot inspraak hierop wordt later in BerkelBericht gemeld.

Trefwoorden MER
Mutatiedatum 15/12/2008