Ingezonden persbericht
OTB-onderzoek: Kopers zijn beter af dan huurders
Hilversum - Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft heeft onderzoek gedaan naar wat het doet met huurders om de eigen woning te (kunnen) kopen. Hieruit blijkt dat het aankopen van een woning meer keuze en financiële vooruitgang geeft en dat voormalig huurders er nuttige (economische) kennis mee op doen. Zij raken door de aankoop van een woning bekend in de wereld van hypotheken en worden alerter op economische ontwikkelingen.
Het onderzoek is in opdracht van de SEV, Dudok Wonen en12 andere wooncorporaties uitgevoerd. Dudok Wonen wilde inzicht krijgen of haar beleid van het aanbieden van koopwoningen met koopconstructies als Sociale Koop aan mensen met een lager inkomen, het gewenste effect oplevert. Directeur-bestuurder Leon Bobbe: 'Het onderzoek bevestigt dat ons beleid inderdaad mensen onafhankelijk maakt op de woningmarkt. Zij zijn niet meer afhankelijk van een woningcorporatie, maar hebben en nemen zelf de regie. Ook gaan ze er financieel op vooruit. Mensen met een laag inkomen hebben nu dezelfde kansen als mensen met hoge inkomens.'
Groter vrijheidsgevoel
Volgens het onderzoek blijkt ook dat het kopen van een huis aan voormalige huurders een groter gevoel van vrijheid in de woning geeft, vooral voor diegenen die in de rest van hun leven weinig controle ervaren. Huurders hebben vaak een lagere opleiding genoten, zijn meestal ouder, en zijn vaak in een huurhuis opgegroeid.
Keuzemogelijkheden
Een ander effect van het koopaanbod aan huurders, is dat het ook positief werkt voor huurders die niet willen kopen. Zij hebben de kans gekregen om echt te kiezen voor huren, terwijl mensen met een laag inkomen deze keuze vaak niet kunnen maken.
Groei naar 50%
Dudok Wonen wil op termijn al haar huurders de kans geven een woning te kopen. Leon Bobbe: 'Op dit moment helpen wij elk jaar evenveel mensen aan een koopwoning als aan een huurwoning. Inmiddels zit al 5% van onze bewoners in een betaalbare koopwoning en ik verwacht dat dit de komende jaren groeit naar 50%.'
Noot voor redacties,