Ingezonden persbericht

Den Haag, 11 december 2008

De landbouwsector in ontwikkelingslanden is jarenlang verwaarloosd

Slechts 4% van de ontwikkelingshulp gaat naar de landbouw, terwijl 75% van de armen leeft op het platteland. Het ontbreken van een goed landbouwbeleid is medeverantwoordelijk voor armoede en honger in veel ontwikkelingslanden. Hier is bovendien een wereld te winnen.

De Indiase econoom Vijay Paranjpye is expert op het terrein van landbouwbeleid in ontwikkelingslanden. Hij pleit ervoor - in lijn met het World Development Report 2008 - om landbouw bovenaan de ontwikkelingsagenda te zetten. Dat zal ook wel moeten, als we de doelstellingen van halvering van extreme armoede en honger in 2015 serieus nemen.
Bovendien kunnen investeringen in landbouw- en plattelandsontwikkeling een zeer hoog rendement opleveren, en effectief bijdragen aan inclusieve groei.

Dan moeten we wel de lessen trekken uit het verleden, en een nieuw, aangepast beleidskader formuleren. Wat leren ons de eerdere ervaringen, en wat is de huidige stand van kennis en inzichten, op beleidsterreinen als het grondeigendom, de plattelandsinfrastructuur, de landbouwvoorlichting, het landbouwkrediet en de introductie van nieuwe rassen en variëteiten?

Dat zijn de vragen die Professor Paranjpye aan de orde zal stellen tijdens zijn lezing over
"The Contribution of Agriculture to Inclusive Growth and Sustainable Development"
op de VU, aanstaande maandag 15 december om 18.00 uur.

De lezing van professor Paranjpye wordt georganiseerd in samenwerking met Both Ends (www.bothends.nl) en is onderdeel van de SID NL-serie ' Economic Growth and the Common Good, Towards a New Vision on Markets and Finance in the Age of Globalisation', over economische groei in tijden van crisis.